En tidigare okänd typ av bindvävsceller verkar motarbeta cancerceller. Upptäckten av cellerna kan kanske leda till en helt ny strategi för att behandla en av de mest svårbehandlade cancerformerna idag, bukspottkörtelcancer.
– Det var en otroligt skön känsla. Vi hade forskat länge och den här upptäckten gav återbetalning för all vår möda. Och så föddes en tanke om hopp. Nu kan vi starta en ny strategi och kanske utveckla en ny behandling mot bukspottkörtelcancer.
Det säger Daniel Öhlund, cancerforskare vid Umeå universitet. Han har lett studien som finansierats av oss.
Cancer i bukspottkörteln, eller pankreas, är ofta allvarlig. Ett problem är att sjukdomen ofta upptäcks så sent att den är svår att behandla. Det behövs också fler och bättre alternativ för behandling.
I bukspottkörteln finns det mycket bindväv och Daniel Öhlund och hans forskargrupp har studerat bindvävscellerna länge för att försöka hitta en lösning som kan hjälpa drabbade.
– Det som har hänt de senaste åtta åren är att det har kommit en ny teknik som kallas single cellsekvensering. Den innebär att vi kan plocka ut enskilda celler och studera dem en och en. Vi läser av vilka gener som är aktiverade i just en enskild cell.
Då såg vi den här nya typen av celler som en tydlig grupp.
Forskarna har sedan grupperat cellerna baserat på hur aktiva de är och hur lika de är.
– Då såg vi den här nya typen av celler som en tydlig grupp. Det var fyra år sedan och då visste vi inte vilken funktion dessa celler har, så det har vi jobbat vidare med sedan dess. Och nu vet vi vad de gör.
Bindvävsceller kallas också fibroblaster och sedan tidigare har det varit känt att så kallade cancerassocierade fibroblaster stimulerar cancerceller att växa och gör dem motståndskraftiga mot cytostatika.
Men den här undergruppen av cancerassocierade fibroblaster som Daniel Öhlund och hans kollegor har upptäckt – de motverkar istället cancercellers tillväxt.
– De öppnar också upp tumören så att det finns möjlighet för kroppens egna immunceller att komma åt och angripa cancercellerna.
Nu går forskarna vidare och undersöker om det går att använda den nya kunskapen för att få fram en ny sorts behandling vid bukspottkörtelcancer.
– Den öppning vi ser är om man skulle kunna stimulera bildandet av denna nyupptäckta och snällare typ av bindvävsceller runt cancercellerna, och då på bekostnad av de andra typerna av bindvävsceller som gör cancern aggressiv, säger Daniel Öhlund.
Jag vill verkligen tacka alla er som skänker gåvor till Cancerfonden, det är ni som gör så att vi kan forska!
Cancerfonden fortsätter att finansiera forskningen om den nyupptäckta gruppen av celler som kallas ifCAF – interferonrespons cancerassocierade fibroblaster.
– Jag är så glad och tacksam för stödet till min forskning. Jag vill verkligen tacka alla er som skänker gåvor till Cancerfonden, det är ni som gör så att vi kan forska! Jag är hoppfull om att vi tillsammans kan hitta en bättre behandling mot bukspottkörtelcancer, säger Daniel Öhlund.
Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.