Nyheter
Publicerad
22 nov 2016

Cancerfondens podd

Minst 1 av 3 får cancer någon gång i livet. Ett besked som väcker många frågor och starka känslor. Även närstående, vänner och kolleger drabbas och behovet av känslomässigt stöd är stort. Cancerfondens podd ger lyssnaren möjlighet att ta del av andras tankar och erfarenheter.

Syftet med Cancerfondens podd

Minst en av tre får cancer någon gång under livet, men anhöriga, vänner och kollegor som står nära drabbas också. Behovet av känslomässigt stöd är stort. I dag tar Cancerfondens Informations- och stödlinje emot drygt 300 samtal och cirka 170 mejl i månaden. Patienter och närstående kontaktar Informations- och stödlinjen för att få stöd och råd vid exempelvis ett cancerbesked, när en närstående har gått bort eller för att få stöd kring vad man säger till sina barn när man vet att man ska dö. I podden förs samtal kring liknande ämnen.

Dagnys poddskola

För att inspirera fler att lyssna på poddradio har Cancerfonden gjort en instruktionsfilm med Sveriges, och troligen världens, äldsta bloggare Dagny Carlsson, 104 år. Dagny visar i filmen hur enkelt det är att lyssna på poddradio. I dag lyssnar drygt två miljoner människor i Sverige på podd. Med filmen hoppas Cancerfonden att nå nya poddlyssnare i den äldre målgruppen.

Cancerfondens poddavsnitt 

Vi har hittills släppt sex avsnitt som du hittar här nedan, på Acast eller i iTunes. Håll utkik efter fler avsnitt!

Att förlora sina föräldrar som tonåring 
Hör 16-åriga Sandra Svedberg och 19-åriga Moa Wåhlander berätta om när deras föräldrar fick ett cancerbesked, om ögonblicket när det ofattbara skedde och hur livet fortsatte.  
Mammor som förlorat sina vuxna barn i cancer
Marie och Kerstin är två mammor som förlorat sina vuxna barn i cancer. Oavsett ålder är vi alltid barn till våra föräldrar. Hör Marie och Kerstin berätta om hur de lyckas fortsätta att leva. 
Livskvalitén efter en cancersjukdom
Hur påverkas livskvalitén efter en cancersjukdom? Lyssna på Lotta Fjällborg, 45 år som i dag lever utan magsäck och Carina Möberg, 62 år som berättar hur livet och vardagen ser ut efter bröstcancern. Medverkar gör också Maria Hellbom, verksamhetschef för Centrum för cancerrehabilitering på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm.
Att leva när ens tid i livet är begränsad 
Amnon, från Israel och Johannes, katolsk präst från Spanien har båda spridd prostatacancer. Lyssna till deras berättelser och tankar kring döden och att lämna sitt liv för tidigt. Medverkar gör även Beatrice Bergsten, legitimerad sjuksköterska inom palliativ vård – den lindrande vården vid livets slutskede.
Vad säger jag till barnen?
Att berätta för sina småbarn att någon i familjen har drabbats av cancer är svårt. Hur hanterar man frågor som barnen ställer och hur skapar man en vardag i allt det tunga? I det här avsnitt delar Sofia och Patrik med sig av sina erfarenheter.
Tre pappor – om att bli kvar ensam
Niclas, Jocke och Tobias är tre män som alla har förlorat sina fruar i cancer, och har minderåriga barn som har mist sin mamma. De samtalar om livet som fortgår när någon går bort och hur man kan vara ett stöd för varandra när allt vänds upp och ner.
Kim och Lena lever tack vare forskningen
Både Lena och Kim trodde att deras liv var över när de båda fick veta att de hade metastaser. Men tack vare deltagande i kliniska forskningsstudier, där de fått nya effektiva läkemedel lever de, trots sina sjukdomar med en god livskvalité. 


Informations- och stödlinjen

Cancerfondens informations- och stödlinje är bemannad av legitimerad vårdpersonal med lång erfarenhet av cancervård. Vänd dig till oss med dina frågor och funderingar om cancer, och för att få råd och stöd i din situation. Våra ordinarie öppettider måndag 09-16, tisdag 10-16 och onsdag-fredag 09-16. 

För synpunkter kring avsnittets innehåll kontakta Britta Hedefalk, specialistsjuksköterska vid Cancerfonden och redaktör för poddradion. Mejla: Britta.hedefalk@cancerfonden.se

Visa fler