I Sverige använder totalt 19 procent någon form av tobaks- och nikotinprodukt dagligen och tillsammans med de som sporadiskt använder tobaks- och nikotinprodukter är det 25 procent av Sveriges befolkning.
Den dagliga rökningen har minskat kraftigt de senaste decennierna och idag röker 6 procent av den svenska befolkningen dagligen. Ytterligare 4,5 procent röker sporadiskt.
Rökningen har minskat under de senaste decennierna, särskilt bland män. På 1960-talet rökte hälften av alla män dagligen. Sedan dess har andelen rökande män minskat successivt för att i dag vara 6 procent.
Kvinnor rökte som mest på 1970-talet, då ungefär var tredje kvinna var dagligrökare. Under 1980-talet minskade rökningen även bland kvinnor och i dag röker lika stor andel kvinnor som män.
Den ökande andelen kvinnliga rökare under 1960- och 1970-talen har lett till att kvinnor idag insjuknar i lungcancer i större utsträckning än män. Sedan ett tiotal år avlider fler kvinnor i Sverige av lungcancer än av bröstcancer.
Rökning är inte lika vanligt i alla socioekonomiska grupper. Bland personer med kort utbildning är det 12 procent som röker, jämfört med personer med eftergymnasial utbildning där 2 procent röker.
Det är 18 procent som röker bland personer med sjukpenning eller annan aktivitetsersättning. Bland arbetssökande är det 8 procent som röker och bland personer med lägre inkomst röker 9 procent.
Rökning orsakar idag tre gånger så många cancerfall hos personer med kort utbildning som hos personer med lång utbildning.
Rökning fördelar sig även ojämnt mellan gruppen personer som är födda i Sverige och personer som är födda utomlands. 10 procent bland män födda utanför Sverige anger att de röker dagligen, medan motsvarande siffra för män födda i Sverige är 4 procent.
Nikotin som finns i tobak är en starkt beroendeframkallande drog som för många är väldigt svår att sluta med.
Snus och e-cigaretter har vuxit i popularitet bland unga de senaste åren.
Hittade du informationen du sökte?
Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.