Serier om sol och hudcancer

Fem svenska serietecknare fick skapa varsin serie om sol och hudcancer. Serierna visar ett ideal som sätter likhetstecken mellan solbränd och hälsosam. Längtan efter solen och värmen innebär att alltför många solar för mycket. Klicka på bilderna för större format. 

Lisa Ewald

"Jag vill ifrågasätta hur friskt det egentligen är att vara solbränd, och lyfta fram att hudcancer kan växa fram inuti kroppen utan att du vet om det."

Klicka på bilden för att få se serien i ett större format. 
Lisa Ewald. Läs mer om Lisa.
Foto: Elin Arvidsson

Sara Hansson

"Jag vill på ett roligt sätt förmedla det deppiga faktum att hudcancer är starkt kopplat till vårt beteende i solen. Istället för vanliga bekymrade förmaningar och hurtiga soltips så är min serie mer krass: 'Det är pisstråkigt att solen är farlig mitt på dan men nu är det såhär och nu är det ni som skärper er och tar på er en ful solhatt'."

Klicka på bilden för att få se serien i ett större format. 

 

Sara Hansson. Läs mer om Sara
Foto: Julia Lindemalm

Sara Olausson

"Som hypokondriker och katastroftänkare är cancer ständigt aktuellt för mig. Det bästa botemedlet mot hypokondri är kunskap och humor. Att lära sig undvika det som är skadligt och att se det roliga i den oro som inte kan avhjälpas. När det gäller malignt melanom är det bäst att sitta i skuggan och skratta."

Klicka på bilden för att få se serien i ett större format. 
Sara Olausson.
Foto: Caroline Andersson

Henrik Lange

"Serie 1, En sketen t-shirt: Man säger ofta att det enkla är det svåra men här gäller det bara att ha på sig en t-shirt lite oftare och det är väl ändå inte så svårt.
Serie 2, Liemannen: Hur långt ska det behöva gå innan man tänker till hur man beter sig i solen?"

Klicka på bilden för att få se serien i ett större format. 
Klicka på bilden för att få se serien i ett större format. 
Henrik Lange. Läs mer om Henrik
Foto: Ola Skelbye

Julia Thorell

"Jag gör en serie om utseende och ideal kopplat till solen. Man blir inte brun och fräsch, man blir brun och stekt."

Klicka på bilden för att få se serien i ett större format. 
Julia Thorell. Läs mer om Julia
Foto: Lisah Silfwer

Bakgrund till projektet

Sambandet mellan hudcancer och solning är tydligt, till och med jämförbart med kopplingen mellan rökning och lungcancer. Den farligaste formen av hudcancer, malignt melanom, ökar i rasande takt. Sedan år 2000 har antalet diagnoser fördubblats i Sverige. Statistiken är skrämmande då malignt melanom är en dödlig sjukdom om den upptäcks för sent. Dessutom är det i dag svårt att se något trendbrott eftersom solandet inte minskar. Här måste en förändring ske!

Det går att minska risken för hudcancer drastiskt genom att vara i skuggan mellan klockan 11 och 15 då solen är som starkast, skydda sig med kläder och använda solskyddsmedel som komplement. Låt en läkare undersöka dina födelsemärken om de förändras – tidig upptäckt av hudcancer räddar liv.

Naturligtvis är verkligheten mer komplex än vad en tecknad serie kan visa:

  • Alla som solar får inte hudcancer, men risken är betydligt större för personer med en ljus hudtyp.
  • Personer med en mycket mörk hudtyp, och högre grad av pigmentering som skyddar huden, behöver däremot mer sol för att kroppen ska kunna producera tillräckligt med d-vitamin.
  • Malignt melanom kan även vara ärftligt, det gäller en ytterst liten del av de som drabbas.

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.