Nyheter
Publicerad
5 maj 2017
Författare
Ida Bellinder

Kolla dina födelsemärken under Euromelanoma week

Den 15-19 maj är det dags för Euromelanoma week. Omkring 40 hudkliniker runt om i Sverige är med i initiativet och erbjuder extra besökstider för att undersöka födelsemärken helt utan remiss.

Euromelanoma week är ett europeiskt initiativ som arrangeras årligen för att förhindra uppkomst och tidigt upptäcka malignt melanom och andra former av hudcancer. Kampanjen har under åren vuxit från att arrangeras under bara en dag till att nu omfatta en hel vecka. Här kan du se vilka kliniker i ditt område som erbjuder tider och hur du gör för att boka. 

Hudcancer är den cancerform som ökar snabbast i Sverige, på drygt tio år har antalet diagnoser fördubblats. Under 2015 drabbades drygt 11 000 personer av hudcancer, varav närmare 4 000 var av den allvarligaste formen, malignt melanom.

Det dör nästan 600 personer om året i Sverige till följd av hudcancer. Det är fler än antalet människor som omkommer i trafiken. Tidig upptäckt är avgörande för att minska spridningsrisken och förbättre behandlingseffekten.

Om du har förändringar på huden som du vill undersöka men inte lyckas få en tid under Euromelanoma week ska du vända dig till din vårdcentral. Vänta inte till nästa års melanomvecka! Vid behov kan din husläkare ordna remiss till en hudspecialist.

Har du frågor och funderingar om cancer är du varmt välkommen att kontakta Cancerfondens informations- och stödlinje. Mejl: infostodlinjen@cancerfonden.se. Telefon: 020-59 59 59.

Visa fler