Den så kallade Cellprovsbussen besökte flera platser under två månader för att erbjuda gratis cellprovtagning.
Nyheter
Publicerad
21 apr 2017
Författare
Sandra Forsvik

Kampanj fick fler att ta cellprov

Kampanjen Ta med en vän kom till för att få fler personer i nordöstra Göteborg att ta cellprov. Insatsen gav goda resultat och ligger till grund för den årliga Cellprovsveckan som anordnas i flera regioner i Sverige.

Varje år får omkring 450 personer i Sverige livmoderhalscancer. Men betydligt fler, cirka 30 000 får reda på att de har cellförändringar. För att minska antalet som drabbas av gynekologisk cancer kallas kvinnor och personer med livmoder mellan 23 och 60 år på regelbundna cellprovtagningar. Sedan kontrollen infördes i mitten på 1960-talet har antalet fall av livmoderhalscancer mer än halverats.

I nordöstra Göteborg, där omkring hälften av kvinnorna är utlandsfödda, upptäcktes att deltagandet för cellprov var väldigt lågt jämfört med övriga kvinnor Västra Götaland. Därför startades projektet Ta med en vän för att få fler kvinnor och personer med livmoder att ta cellprov i de här områdena. 


Malena Lau, projektledare för kampanjen Ta med en vän. Foto: Privat.

– Kampanjen som startade 2011 visade sig vara väldigt framgångsrik. Bara under första året dubblerade vi nästan antalet tagna prov. Och år 2016 hade antalet tagna prov ökat med 70 procent, berättar Malena Lau, projektledare för kampanjen. 

Cellprovtagning i buss

För att nå personerna i nordöstra Göteborg spreds information i lokalradion, lokaltidningar, tvättstugor och på frisörsalonger. Kampanjgruppen tog även hjälp av ett antal doulor, personer som stöttar gravida innan och under förlossning, för att informera och lyssna in målgruppen på olika språk. 

Det fanns också möjlighet att ta cellprov i den så kallade Cellprovsbussen som besökte olika platser under två månader. I slutet av kampanjperioden hölls en cellprovsvecka med olika aktiviteter och barnmorskemottagningarna hade öppet extra länge.   

– I Sverige jobbar vi i förebyggande syfte genom screeningprogram för att upptäcka cellförändringar så tidigt som möjligt, och på så sätt minska risken för gynekologisk cancer. Många av de kvinnor och personer som vi mötte är inte vana att bli kallade på det här sättet. I deras hemländer går man till sjukhuset när man väl blivit sjuk. Det var en viktig insikt för oss, säger Malena Lau.

Startskottet för Cellprovsveckan 

Kampanjen Ta med en vän har även haft som mål att öka medvetenheten och kunskapen om vikten av regelbundna provtagningar. De startade därför en ”När tog du cellprov senast?”-tjänst. Genom att skicka ett sms till ett särskilt nummer eller mejla en speciell mejladress kunde kvinnor snabbt få reda på när de tog provet senast och få en påminnelse när det var dags igen.

Cellprovsveckan genomförs numera varje år i Västra Götaland och har även spridit sig till andra landsting och regioner i Sverige.

– Jag tycker att det är viktigt att gå på de cellprovskontroller man blir kallad till – för att det räddar liv. Det är viktigt att ta vara på sig själv och sin hälsa. Du är viktig, säger Malena Lau.

I år arrangeras Cellprovsveckan vecka 20 i ett flertal landsting. Hur uppmärksammar man vikten av att ta cellprov där du bor? Hör med ditt landsting!

Sandra Forsvik

Webbredaktör

Visa fler