Dagny och Harry. Foto: Alexander Mahmoud
Nyheter
Publicerad
23 jun 2016

Dagny minns en sommar

Dagny Carlsson är 104 år och hatar cancer. Hennes älskade man och livskamrat Harry gick bort i sjukdomen 2004. Här berättar hon om en minnesvärd resa till Samarkand de gjorde tillsammans.


Dagny Carlsson är 104 år, en engagerad och trogen givare till Cancerfonden, och Sveriges – kanske världens? – äldsta bloggare.
Följ Dagnys blogg

Jag har inte rest mycket sedan min man dog, men jag har många minnen av våra gemensamma resor. Bland annat gjorde vi en resa till Samarkand på 80-talet. Det var under Sovjettiden och rätt krångligt att vara turist i Sovjet-republikerna. Hotellen var långt ifrån förstklassiga och servicen blev därefter. Sängarna kunde vara obäddade även om man anlände sent på kvällarna och maten var ingenting som man jublade över. Väckningen skulle skötas av tanter som kallades ”nyckelpigor”, men de satt oftast och sov när vi lämnade hotellen. Väckningen fick man klara själv.

En morgon när vi var på väg ut från ett av hotellen på den asiatiska sidan lossnade en stor bit av taket i foajén och damp ner från taket. Kalkdammet, eller om det var gips, föll ned en knapp centimeter från min rygg. Jag har ingen kännedom om takmaterial, men det täckte mig helt och jag såg allt annat än presentabel ut när jag steg in i turistbussen. Jag var rätt uppskakad av den oväntade händelsen men tacksam över att jag klarat livhanken och att vi kunde fortsätta resan mot Samarkand.

Sista etappen dit skulle göras med flyg. Det verkade också äventyrligt och det var med stor tveksamhet som vi steg in i det plan som skulle ta oss dit.  Något skrangligare har jag aldrig skådat varken förr eller senare. Officerare fick stiga på först, därefter gick turisterna ombord och allra sist blev det lokalbefolkningens tur.  Hjärtat satt i halsgropen under den här resan och jag höll min make hårt i handen när jag kände att det blåste in kall luft från små hål i skrovet.

Samarkandresan glömmer jag aldrig för den var trots motigheterna en storslagen upplevelse. Staden Samarkand var inte lika sagoskimrande som vi föreställt oss den men ändå en stad att minnas. Den berömda blå moskén skimrade vackert i aftonsolens sken och det fanns otroligt vacker mosaik lite överallt. Den resan gav betydligt mer än de resor man gör till de vanliga turistmålen. På den tiden gick det inga charterresor till Kina eller Thailand precis.

Sommarhälsningar,

Dagny

Visa fler