Nyheter
Publicerad
7 dec 2017

Bethany vill veta hur livsstil påverkar tarmcancer

Redan som barn visste Bethany van Guelpen vad hon skulle göra som vuxen. Nu har hon tilldelats pengar av Cancerfonden för att forska om kopplingen mellan livsstil och olika varianter av tarmcancer.

Text: Petra Alexander Foto: Elin Berge

Bethany van Guelpen kombinerar forskarlivet med att vara läkare, vilket är möjligt genom specialtjänster Umeå Universitet och Västerbottens läns landsting tagit fram.

– Jag mår bra av att växla mellan forskning och klinik. På Cancercentrum står patienten alltid i centrum, både den man träffar men även morgondagens patienter – genom forskning, utveckling och undervisning. Alla delar värderas högt. 

Nyligen tilldelades hon anslag från Cancerfonden på 800 000 kronor per år under tre år, vilket hon beskriver som helt avgörande för sitt projekt. 

– Det skulle inte vara möjligt att vara gruppledare och driva egna studier utan den här typen av anslag, det är en förutsättning för att kunna jobba långsiktigt. Utan dem skulle jag vara hobbyforskare, så jag är otroligt glad över det här.

Har en guldgruva av uppgifter

Tillsammans med sin forskargrupp – en forskningsingenjör, två doktorander och två forskande AT-läkare – studerar hon om det finns olika riskfaktorer och uppkomstmekanismer för olika varianter av tjock- och ändtarmscancer, definierade utifrån tumörens egenskaper på molekylär nivå.

Forskningen görs med hjälp av stora befolkningsbaserade material, så kallade kohorter, i norra Sverige. Den största är Västerbottens hälsoundersökningar, där alla invånare kallats vid 40, 50 och 60 års ålder sedan 1980-talet. Hittills har blodprover och uppgifter om hälsa och livsstil samlats in från mer än 100 000 personer.

– Det är en guldgruva! Vi har fått tillgång till tumörvävnad från nästan 1 000 patienter som deltog i kohorterna innan de blev sjuka. På så sätt kan vi se om det finns samband mellan livsstilsrelaterade faktorer som till exempel övervikt, förekomst av olika slags biomarkörer i blodet, och senare risk att insjukna i specifika varianter av sjukdomen.

Om Bethany van Guelpen

Yrke: Docent och biträdande universitetslektor vid Umeå universitet, samt ST-läkare i onkologi vid Norrlands universitetssjukhus.
Bor: I ett hus på landet, utanför Umeå.
Familj: Maken Anders som är narkosläkare, sönerna Oscar 7 år och Erik 4 år. Bakgrund: Uppväxt i byn St. Andrews by the Sea i New Brunswick, Kanada. Två års naturvetenskapliga studier vid University of New Brunswick. Magisterexamen i kostvetenskap, disputation och läkarexamen vid Umeå Universitet.
Fritid: Försöker vara utomhus så mycket som möjligt och leka med barnen. Och så tränar jag – du måste röra på dig för att må bra.

Forskningen kräver bred kompetens och i teamet finns expertis inom cancerutveckling, statistik, kostvetenskap och en rad andra områden.

– Jag är så tacksam över att ha lyckats samla en så härlig grupp unga forskare.

”Framstegen är enorma”

Förhoppningen är både att kunna förfina det förebyggande arbetet för att färre ska bli sjuka, och att upptäcka cancer tidigare för att fler ska överleva.

– Kan jag och mina kollegor bidra med kunskap inom detta område så blir det viktiga pusselbitar i det stora arbetet att besegra cancer, säger Bethany van Guelpen.

Mötet med patienterna på sjukhuset är både det bästa och det svåraste, tycker hon.

– Cancer behöver inte vara lika med en dödsdom idag. Det händer otroligt mycket och framstegen inom forskningen är enorma. Men lika fantastiskt som det är att se någon tillfriskna eller kunna leva ett långt och bra liv trots cancer, lika svårt är det när det vi gör inte räcker till. Som läkare måste jag bara hantera det i stunden, mina egna känslor får komma efteråt.

Intresserad redan som barn

Det är tydligt att Bethany brinner för alla sidor av sitt yrke. Forskningen och patientkontakten går hand i hand.  

– Jag är född till forskare, säger hon med ett varmt skratt och fortsätter:

– Så länge jag kan minnas har jag varit intresserad av vetenskap. När jag växte upp hade vi en anatomibok hemma med overhead-blad där man kunde bygga upp kroppen i olika lager, den var otroligt spännande. Vetenskapliga projekt var det roligaste jag visste i skolan och när jag blev äldre åkte jag på science summer camps. Nördigt värre! Jag har alltid vetat att jag skulle bli läkare och forskare.

Hamnade i Sverige av en slump

Bethany, som växte upp i Kanada, påbörjade sina universitetsstudier där. 1999 kom hon till Umeå som utbytesstudent, tack vare en Umeåtjej som hon lärde känna vid universitetet hemma i Kanada. 

– Hon sa ”kom hit, det blir roligt”. Jag läste olika kurser, bland annat en i kostvetenskap. Min lärare frågade om jag vill stanna och göra mitt magisterarbete inom ämnet och då läste jag svenska parallellt. När jag väl kunde språket tänkte jag att nu kan jag ju inte åka hem! Som tur var säkrade jag en plats på läkarutbildningen och där träffade jag min underbara make. Nu har jag familj, villa, Volvo och har bott här i 18 år. Umeå har blivit min hemstad. 

Läs mer om Bethany van Guelpens forskning. 

Visa fler