”Jag förstod inte allvaret”

När Jan Johansen fick veta att han hade cancer kunde han inte ta till sig av beskedet. Det var först när han träffade sin nya kärlek Jenny som han kunde ta till sig diagnosen.

Foto: Margareta Bloom Sandebäck

Det var efter en skilsmässa 2015, när artisten och Melodifestivalvinnaren Jan Johansen hade börjat träna och ta hand om sig själv som en hudterapeut reagerade på en leverfläckar på hans rygg. 

– Hon sa åt mig att kolla upp den direkt, och det gjorde jag. Jag hade inte själv reagerat på fläcken och om ingen annan hade uppmärksammat den hade jag aldrig tagit tag i det. 

”Läkaren bad mig sitta ner…”

Han besökte läkaren som direkt beslutade att ta bort fläcken och Jan fick en återbudstid redan nästa dag. Där och då tänkte han inte mer på det, utan tågade ut från kliniken lätt i sinnet och med en leverfläck mindre på ryggtavlan. Det var först vid återbesöket när han skulle ta bort stygnen som han insåg att det var allvarligare än så. 

– Jag hade bara skrivit in i kalendern mellan alla andra åtaganden att stygnen skulle bort. Det var bara ännu en punkt på agendan att bocka av. Men när läkaren bad mig sitta ner förstod jag att det var mer än så. 

Jan informerades om att analysen av fläcken visade att det var malignt melanom, alltså hudcancer. De hade fått bort allt men ville för säkerhets skull göra en ny operation. Den gången tog de så pass mycket att det precis gick att sy igen. 

Jan Johansen och hans fru Jenny
Jan träffade Jenny ett år efter cancerbeskedet och nu är de gifta. Foto: Margareta Bloom Sandebäck 

”Min fru blev livrädd”

Ett år senare träffade Jan sin numera nyblivna fru, Jenny. När han i förbifarten berättade för sin nya kärlek att han haft hudcancer reagerade hon väldigt starkt,  

– Jenny blev livrädd och förstod direkt vilken tur jag har haft att det här upptäcktes i tid. Först då gick det upp för mig att det här inte är en lek. Hon är också den som verkligen fått mig att ändra beteende i grunden för att minska risken för återfall. I hela min ungdom har jag legat och pressat med kokosolja på Eriksdalsbadet. Jag tycker fortfarande att det är snyggt med en bränna, men vi går och tar en spraytan nu istället. 

"Vill dela min historia"

Det har blivit rutin för paret att undersöka varandras hud, påminna om att smörja in sig med solskydd och tillbringa mer tid i skuggan än tidigare.

– Det är viktigt att först hjälpa sig själv, innan man kan hjälpa andra. Nu när jag har tagit hand om min egen hälsa, fått ett wake-up call och förstått att jag löper 50 procent större risk att drabbas av hudcancer igen, vill jag dela min historia och uppmana andra att kolla sina prickar och ta solen på allvar. 

I juni tar Jan och hans fru Jenny över Cancerfondens Instagramkonto. Håll utkik här!


Kort om hudcancer

Hudcancer är den cancerform som ökar mest i Sverige. Det finns olika typer av hudcancer och den mest kända är malignt melanom, som drabbar drygt 4 000 personer varje år i Sverige. Andra typer av hudcancer är basalcellscancer, även kallat basaliom och skivepitelcancer, som är den form som ökar mest. Läs mer om hudcancer här

Såhär kan malignt melanom se ut