I stället för en dödsdom fick jag en andra chans

Dolph Lundgren, 66 år, har några tuffa år bakom sig. 2015 hittades en tumör i hans ena njure och efter en biopsi fick han beskedet att det var njurcancer. Tumören avlägsnades och efter operationen såg allt bra ut. Det blev uppföljande undersökningar var sjätte månad i ett par år, sedan glesades besöken ut till varje år. I fem år var allt lugnt.

Sommaren 2020 befann sig Dolph på besök i Sverige. Han mådde inte bra och det beslutades att en magnetkameraundersökning skulle göras. Resultatet visade en spridning av njurcancern och sex nya tumörer i samma område där den ursprungliga tumören hittats. 

För att det finns hopp

Bli månadsgivare

Tålde inte behandlingen

Väl tillbaka i USA begav sig Dolph till Alabama, där han skulle regissera en film med sig själv i huvudrollen. Inspelningen skulle precis starta när han fick ett samtal från läkaren. De hade hittat en tumör i levern också.

– Då började jag förstå att detta var allvarligt – och jag blev rädd.
En operation planerades men tumören växte för snabbt - den var redan stor som en liten citron.

I stället påbörjades behandling med cytostatika. Biverkningarna lät inte vänta på sig.

Då började jag förstå att detta var allvarligt – och jag blev rädd.

Magen tålde inte cytostatikan och Dolph fick diarré och tappade mycket i vikt. Han fick dessutom problem med sår på händer och fötter och även i munnen, vilket gjorde det svårt att äta. En väldigt jobbig tid för både Dolph själv men även för familjen – fästmön Emma och barnen från ett tidigare äktenskap, Ida och Greta.

Hösten 2021 var det dags för Dolph att påbörja inspelningen av två stora Hollywood-produktioner –  ”Expendables 4” och ”Aquaman” – i London. Läkarna i Los Angeles hade inte hört av sig på sex månader och i efterhand tror Dolph att det berodde på att de ansåg att det ändå inte fanns mer att göra.

Jag var inte bitter men jag tyckte synd om mina barn, min fästmö och andra människor runtomkring mig.

Men under Londonvistelsen kom till slut nyheter – cancern hade spritt sig ytterligare. Det fanns nu metastaser i njuren, lungan, magen och ryggraden. Han fick veta att han hade 2-3 år kvar att leva. Men på läkarens ansiktsuttryck kunde Dolph se att han förmodligen trodde det var mindre.

Läkaren föreslog att han skulle sluta jobba för att tillbringa tid med familjen. Trots beskedet kände Dolph ingen bitterhet.

Dolph Lungren med pudelrockande vän under Gumball 3000
Dolph Lungren tycker att han haft ett fantastiskt liv och var inte bitter när han blev sjuk. Foto: Frankie Foughatin

– Jag såg tillbaka på mitt liv och tänkte att jag har haft ett bra liv, ett fantastiskt liv. Jag har redan levt motsvarande fem liv under en livstid. Jag var inte bitter men jag tyckte synd om mina barn, min fästmö och andra människor runtomkring mig.

En lyckad second opinion

Under tiden i London bestämde sig Dolph för att få ett andra utlåtande om sin diagnos och träffade läkaren Alexandra Drakaki. Dolph berättade för henne att han troligtvis bara hade några månader kvar att leva.

Dr Drakaki beslutade sig för att ta en ny biopsi och upptäckte då en genförändring som är vanligare bland patienter med lungcancer, så kallad ALK-positiv cancer. Men genförändringen kan även finnas hos patienter med andra cancerdiagnoser, även om det inte är lika vanligt.

Plötsligt vände allt

Upptäckten ledde till att hon kunde börja behandla Dolphs njurcancer som om det vore lungcancer. Och plötslig vände allt. 

Efter tre månader hade den största tumören minskat med 30 procent och för Dolph och hans familj kändes det som ett mirakel! Det var mycket känslor när nära och kära skulle meddelas de goda nyheterna eftersom många hunnit tänka att det värsta förmodligen skulle hända. 

Under 2022 behandlades Dolph med de nya medicinerna och i dag har tumörerna krympt med cirka 90%. Dr Drakaki har uttryckt det som att ”tumörerna praktiskt taget smälter bort” och en operation är nu inplanerad för att ta bort ärrvävnaden efter tumörerna.

Hon är väldigt positiv inför framtiden och hyser hopp om att denna behandling ska fungera i flera år framåt. Därefter kan nya biopsier göras och nya behandlingar hittas.

Uppskattar livet mer än innan

Som skådespelare har Dolph alltid försökt sprida positivitet och glädje i världen.
– Jag har en tanke att jag kanske fått tillbaka lite av det nu. Att jag fått chansen att fortsätta mitt liv när alla trodde att det var för sent. 

Dolph uppskattar livet mer nu är han gjorde innan. Att han haft turen att få leva. Han uppskattar varje ögonblick och människorna han har omkring sig - familj och vänner.

Fästmön Emma är enligt Dolph ängeln som skickades för att hjälpa honom. Även döttrarna står honom nära. De har varit och fortsätter vara ett stort stöd för honom. 

Sjung tillsammans mot cancer

Den 8:e januari kl 20-22 direktsänds Sjung tillsammans mot cancer i TV4. Det blir en stjärnspäckad kväll med sång, starka berättelser och hopp om framtiden. Hör Dolph Lundgren med flera berätta sina historier.

Bli månadsgivare

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.