Sunnerhagen, Gunhild Maria – Resolving dynamics and disordered interactions in cancer target proteins - MYC and and USP14

Gunhild Maria Sunnerhagen
Linköpings universitet
2024
Finansieras med
4 500 000 kr
Forskningsområde: preklinisk forskning

Bakgrund

Detta projekt handlar om att lära sig förstå hur ett av de mest fundamentala cancerproteinerna, Myc, fungerar. Myc är nämligen inget vanligt protein som fungerar genom att ha en speciell struktur. Myc fungerar genom att INTE ha någon speciell struktur - utan genom att vara så anpassningsbar att det kan rätta sig efter den miljö det befinner sig i, eller de targets det måste binda. Vi kallar proteinet för 'oordnat', men 'kameleont' hade kanske varit mer förklarande. I denna ansökan har vi gått samman med världsledande forskare på Myc-proteinet för att i detalj undersöka Mycs oordnade egenskaper och varför de krävs för proteinets funktion.

Beskrivning

Proteinet Myc reglerar cellens tillväxt, dvs hur cellen förstår om och när den ska växa, dela sig eller begå självmord (celldöd). I cellulära modellsystem har man visat att om man sänker Myc-nivåerna, så begår cancercellen självmord. För att förstå hur MYC gör detta rent molekylärt använder vi strukturella metoder som är väl anpassade för att studera rörliga proteiner och där vi kan använda flera metoder tillsammans för att skaffa oss en fullständig bild. Vårt mål är att förstå hur dessa dynamiska och flexibla proteiner fungerar, så att vi kan bidra till en ökad kunskap om deras rörliga interaktioner och hur de bidrar till livets kemi.

Mål

Nästan fyra av fem tumörer har en överaktiv störning på MYCs regleringsfunktion som gör att celltillväxten inte hämmas. Det vore idealiskt om vi kunde stänga av MYC-proteinets aktivitet med ett läkemedel och kunna utnyttja detta i cancerterapier. Men idag vet vi alldeles för lite om hur Mycs dynamiska struktur fungerar för att kunna designa pålitliga läkemedel som specifikt interfererar med MYC och/eller de proteiner MYC binder in till. Vi genererar den sortens molekylära kunskap som behövs, vi har redan bidragit till ny utveckling av tumörinhibitorer och vi vill fortsätta göra detta genom vår forskning på hur MYC fungerar rent molekylärt.