Årets cancerforskare

Utmärkelsen ”Årets cancerforskare” instiftades 2016 med syftet att lyfta fram cancerforskarnas kamp mot cancer i labbet, vid datorn eller i sjukvården. Det är Cancerfondens forskningsnämnd som utser ”Årets cancerforskare”.

Årets cancerforskare 2022

Henrik Grönberg

Henrik Grönbergs världsledande forskning har bidragit till att prostatacancer kan upptäckas tidigt och att onödiga ingrepp kan undvikas. 

Läs mer om Henrik Grönbergs forskning

Årets cancerforskare 2021

Anna Martling

Sverige är världsledande inom tarmcancerfältet, och det beror till stor del på Anna Martling och hennes forskargrupps enträgna arbete.

Årets cancerforskare 2020

Sophia Zackrisson

Sophia Zackrisson, professor vid Lunds universitet och röntgenöverläkare, tar hjälp av artificiell intelligens för att upptäcka bröstcancer så tidigt som möjligt.

Läs mer om Sophia Zackrissons forskning

Årets cancerforskare 2019

Ruth Palmer

Ruth Palmer är professor i molekylär cellbiologi vid Sahlgrenska akademin och arbetar med att hitta nya behandlingsmetoder för lungcancer och för neuroblastom, en cancersjukdom i nervsystemet.

Läs om Ruth Palmers forskning

Årets cancerforskare 2018

Fredrik Mertens

Fredrik Mertens, professor i klinisk genetik vid Lunds universitet, forskar om sarkom, tumörer i kroppens mjukdelar, ben eller brosk.

Läs om Fredrik Mertens forskning

Årets cancerforskare 2017

Lena Claesson-Welsh

Lena Claesson-Welsh, professor i medicinsk biokemi vid Uppsala universitet, studerar hur blodkärl växer och fungerar vid cancer. Med den kunskapen kan det bli möjligt att hämma spridning av cancer i kroppen.

Läs mer om Lena Claesson-Welchs forskning

Årets cancerforskare 2016

Thomas Helleday

Thomas Helleday, professor i kemisk biologi vid Karolinska Institutet, forskar om hur celler kan reparera de skador som uppstår på arvsmassan när cellerna delar sig. Kunskap som har lett fram till nya cancerläkemedel.

Läs mer om Thomas Helledays forskning

Hjälp oss besegra cancer snabbare

Valfritt belopp
Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.