Artiklar
Publicerad
3 dec 2012

Fråga aldrig: Är du frisk nu?

På den frågan finns inget svar, men den sätter i gång en massa ohälsosamma funderingar i huvudet på den som genomgått sin cancerbehandling.

Aina Johnsson är kurator på Södersjukhuset i Stockholm. Hon pekar på hur vi ska uppträda på arbetsplatsen när en kollega återkommer till jobbet. Det är då det blir mest fel!

Det är då du och jag som jobbarkompisar sprider de värsta kommentarerna och ställer de allra dummaste frågorna. Till exempel den här när deltidsarbetet är över för dagen: ”Ska du gå hem nu. Det skulle jag också gärna vilja göra.”

Då tänker patienten: ”Ja, det hade du fått om du hade haft cancer och jag hade gärna bytt med dej.”

– Som arbetskamrat kan man känna att det är jobbigt att behöva överta en kollegas arbete som på grund av sjukdom går hem tidigare på dagen, men du har ingen rätt att konfrontera en som varit sjuk med det. Det är arbetsledarens uppgift att hantera denna kommentar så att den inte drabbar den som varit sjuk.

– Sådana kommentarer är inte ovanliga, men oacceptabla, säger Aina Johnsson.

Ibland spär vi på eländet med orden: ”Men du är ju frisk nu!”

– Det tar lång tid innan man har fått tillbaka konditionen, men det syns inte på utsidan. De flesta vet ju att cytostatikabehandling är en jobbig behandling, men det är inte allmän kunskap att kroppen tillfälligt slits ner. Därför är det inte ovanligt med sådana kommentarer även om de inte förbättrar arbetsklimatet.

– Känner man denna ilska så får man tala med sin chef om detta, men inte med den som varit sjuk.

I böcker och tv-program berättar gärna människor om hur mycket de har vunnit genom att ha genomgått en cancersjukdom.

– Har man precis avslutat en cytostatikabehandling så är det i stort sett ingen som har kommit dithän utan man är trött, sliten och rädd för återfall.

Därför gör även en annan kommentar ont, nämligen: ”Är du inte glad för att du har överlevt?”

Det sätter igång de här tankarna: ”Nej, jag är ledsen för att jag har fått cancer. Inte alls glad över det. Jag känner inte att jag är en överlevare ännu.”

En annan ”omöjlig” fråga lyder: ”Är du frisk nu?”

– Det är en idiotisk fråga att ställa till någon som har haft cancer och den triggar i gång så oerhört många funderingar som ingen har något svar på. Är jag verkligen frisk? Tänk om sjukdomen kommer tillbaka? Tänk om jag inte får vara med? Smärtan är tillbaka.

– Ställ aldrig den frågan!

Läs mer om hur du kan bemöta en kollega som får cancer.

Text: Marita Önneby Eliasson
Ur Rädda Livet nr 4, 2012

Visa fler