Så kan livmoderhalscancer utrotas i Sverige

Vaccin till barn och unga kvinnor och effektiv testning av de som är lite äldre. Tack vare forskning är det nu möjligt att utrota livmoderhalscancer i Sverige på kort tid.

närbild man
Joakim Dillners drivkraft som forskare är att göra gott berättar han i Cancerfondens podd Glöd. Foto: Albin Håkansson.

När jag räknade på vad det är för egentliga hinder för att vi ska kunna bli av med den här cancerformen helt så är de faktiskt inte särskilt svåra, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska Institutet i Cancerfondens podd Glöd.

Jag tycker inte att det borde vara särskilt svårt

Han räknar med att det ska kunna ske inom bara några år. Det är ett virus, HPV, som ligger bakom de allra flesta fallen av livmoderhalscancer. Men det finns alltså vaccin som skyddar mot infektionen. Det innebär att det går att stoppa en hel cancerform genom att hindra viruset från att spridas.

Forskning lönar sig

Det finns också effektiva tester för att spåra smittan hos de kvinnor som inte vaccinerats. I Sverige har vi ett så kallat screeningprogram där kvinnor bjuds in till HPV-testning eller gynekologisk cellprovtagning med jämna mellanrum.

Det är tack vare den cancerforskning som har utförts hos oss och i många andra länder som vi faktiskt har kommit så här långt. Jag tycker att det är ett utmärkt bevis på att satsning på cancerforskning verkligen lönar sig, konstaterar Joakim Dillner.

Ser till att kunskap blir till nytta

Han har forskat på området HPV och livmoderhalscancer i många år, till exempel om virusets immunologi och hur man kan påvisa virus i ett test.

Från början så tänkte jag mig att jag det räcker med att vi tar reda på det här och publicerar det så att alla vet det, men efter ett tag märkte jag att vi var tvungna att jobba med implementeringsforskning.

Det kändes nästan lite grann som att nu är man framme i ett stafettlopp med kunskap, men när man kommer fram där så inser man att man får springa ett par varv till med den där stafettpinnen. För att se till att kunskapen verkligen kommer till största möjliga nytta.

Stoppar smittan i befolkningen

Det är det han arbetar med nu. Och målet är alltså att utrota viruset så att det inte finns kvar och cirkulerar i befolkningen.

Men för en mera komplex kronisk sjukdom som cancer, så är det ju så att vi kan förebygga de allra flesta utav de cancerframkallande virusen, men inte riktigt alla. Det finns en internationell gräns för vad man kallar för en utrotningsgräns för en cancerform. Den ligger på mindre än 4 personer per hundratusen och det är dit ner vi ska.

Jag tycker inte att det borde vara särskilt svårt, lägger han till.

man föreläser
- Det måste ju vara ett antal personer med verklig glöd som driver på så att jag hoppas att jag är en utav dem, men det är på intet sätt en egen insats utan det är jättemånga som verkligen har sett att här har vi ett mål som vi kan nå framgång med om vi jobbar tillsammans, säger Joakim Dillner.

Populärt vaccinationsprogram

Idag är det ungefär tolv kvinnor per hundratusen som får den här cancerformen i Sverige men nu finns ju både vaccinerna och cellprovtagningen på plats. Flickor i årskurs fem har erbjudits vaccin sedan 2012 och sedan 2020 får även pojkar i samma åldersgrupp erbjudande om att vaccinera sig i skolan.

...då kan man se att det faktiskt inte har en chans.

Det är ett väldigt populärt vaccinationsprogram och årligen är det 85 till 90 procent av barnen som tar det här vaccinet. Och om man tittar på vad det finns för förutsättningar för ett virus att sprida sig i en befolkning som har så hög grad av immunitet så då kan man se att det faktiskt inte har en chans.

Om vi hade nöjt oss med det hade HPV nog försvunnit ur Sverige ungefärligen 2040 när de här personerna blir lite äldre.

Men för att skynda på utrotningen erbjuds nu kvinnor födda mellan 1994–1999 att vaccinera sig gratis mot HPV. Då kan HPV utrotas redan 2027 i Sverige.

Kanske kan vi bli först i världen.

Vi lämnar ingen i sticket

kvinna med plåster på armen

Du som är född mellan 1994 och 1999 erbjuds just nu gratis HPV-vaccin. Tillsammans kan vi utrota livmoderhalscancer för all framtid!

Läs mer om hur du vaccinerar dig mot livmoderhalscancer.


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.