Vanliga frågor & svar om stomi

Hur fungerar det att leva med stomi? Hur ofta måste påsen tömmas? Finns det olika sorters påsar? Tar man upp näring sämre när man är stomiopererad? Här svarar stomisköterska Lena Wistmar på några vanliga frågor om stomi.

Porträtt Lena Wistmar
Lena Wistmar. Foto: Ersta sjukhus

Finns det olika typer av stomipåsar?

Det finns två typer, de kallas endelsbandage och tvådelsbandage. Det förstnämnda är en enhet där plattan, som fästs över stomin/övergången, och påsen sitter ihop.

Det här är ett så kallat allt-i-ett-system, som byts cirka en gång per dag. Ett tvådelsbandage består istället av separata delar – en platta som fästs på huden och en påse som placeras på plattan, varpå påsen kan bytas för sig medan plattan byts mer sällan.  

Hur ofta måste man tömma stomipåsen?

Det beror på vilken stomityp samt stomipåse man har. En tunntarmsstomi har alltid en tömbar påse som behöver tömmas cirka fyra till sex gånger per dag.

En tjocktarmsstomi har ofta en sluten påse och byts cirka en till två gånger per dag beroende på tarmaktivitet.

Vid stomi på tjocktarmen finns dock också möjlighet att ha en tömbar påse, för den som vill känna frihet att enbart kunna tömma och inte byta påse när man är ute på aktivitet.

Anledningen till skillnaderna i antalet tömningar hänger samman med tarmens aktivitet.

Vid ileostomi växlar avföringen mellan tunn och grötig konsistens och behöver därför tömmas oftare, medan en koleostomi innebär att tarmen tömmer sig cirka en till två gånger per dag, men också att det ibland kan dröja en till två dagar utan att den tömmer sig, vilket är helt normalt.

Illustration på stomipåse
Vid operationen förs tarmen ut genom ett hål i bukväggen. Den yttersta delen av tarmen viks ner och sys fast mot huden. Det är alltså tarmens insida som syns utanpå magen. Illustrationen visar en kolostomi.

Hur lång tid tar det innan det man äter når tarmarna?

Det dröjer runt tre timmar innan det som äts når fram till tunntarmen, medan det tar närmare ett dygn för det konsumerade att hitta sin väg ner till tjocktarmen.

Ju längre upp på tarmen stomin sitter, desto lösare avföring.  

Känner man inte när man måste gå på toaletten när man är stomioperead?

En effekt av stomi är att patienten inte får så kallade toasignaler och därför inte själv styr tömning av tarm eller urinblåsa.

Avföring och urin samlas istället upp i stomibandaget. Även de gaser som behöver komma ut sker utan patientens kontroll.  

Hur byter man stomipåse?

Det påminner om ett vanligt toalettbesök, där patienten antingen tömmer påsen i toalettstolen, torkar av öppningen ordentligt och sedan viker ihop den igen. Eller alternativt byter påsen direkt, vilket oftast görs stående framför handfatet, eftersom det är bra att ha tillgång till vatten för att tvätta händerna, och göra rent allt på ett enkelt sätt, för att sedan slänga påsen i hushållssoporna som brännbart.   

Tar det lång tid att lära sig att byta själv?

För patienter som får stomi är målet att kunna sköta tömning och byte själv, men lärdomsprocessen sker gradvis och med assistans av sjukvårdspersonal.  

Är det säkert med stomi?

Ja, stomin är ett säkert system. De komplikationer som kan uppstå är irriterad hud runt öppningen, vilket är lätt att åtgärda med diverse behandlingsmedel – till exempel krämer, puder eller hudskyddande servetter avsedda just för detta. 

Tar man upp näring sämre när man är stomiopererad?

Om en stomi opereras på tunntarmen, så kallad ileostomi, förlorar kroppen inte näring men däremot vätska. Därför kan patienten kompensera detta genom att dricka minst en liter mer per dygn utöver det normala intaget – alltså två till två och en halv liter vätska per dygn.

Läs mer om stomi och stomibandage


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.