Världsledande forskare inom äggstockscancer samlas

Äggstockscancer är en allvarlig sjukdom som ofta upptäcks alltför sent och där dödligheten är hög. Cancerfonden samlar nu forskare från hela världen till en vetenskaplig konferens för att stärka forskningen inom området.

två kvinnor vid mikroskop i laboratorium
Ingrid Hedenfalk ser fram emot forskningskonferensen om äggstockscancer. Här i labbet tillsammans med Lena Tran.

Ingrid Hedenfalk, professor vid Lunds universitet, är en av forskarna som är med och planerar konferensen. Vi ställde tre frågor till henne:

Vad hoppas du att mötet ska ge?

Det är helt fantastiskt att den här konferensen hålls och vi har bjudit in de bästa forskarna i världen på området.

Vi är en liten grupp forskare i Sverige som håller på med äggstockscancer och vi behöver lära oss mycket mer och få till många fler samarbeten, även med forskare inom andra cancerformer och som arbetar med olika metoder. Det finns stora möjligheter till korsbefruktning eftersom många mekanismer för cancer är desamma oavsett vilket organ i kroppen det handlar om. 

Jag hoppas att det kommer forskare med olika bakgrund, till exempel biologer, läkare, matematiker och statistiker för vi behöver samarbeta för att göra skillnad i forskningen nu.

Vad tror du att nästa stora genombrott inom äggstockscancer kommer att handla om?

Äggstockscancer är en lömsk sjukdom som oftast inte ger några tydliga symtom. När den väl upptäcks är den ofta redan aggressiv och spridd i bukhålan. Om vi kunde upptäcka cancern tidigare med hjälp av till exempel ett blodprov skulle det vara revolutionerande!

När det gäller behandling pågår forskning kring att kombinera olika målstyrda läkemedel för att maximera effekten. Det blir möjligt när vi lär oss mer om tumörernas molekylära uppsättning så denna forskning är också mycket viktig.

Vad forskar du själv om?

Jag är väldigt motiverad att hitta cancern tidigt. I min grupp arbetar vi med prover från livmoderhalsen som tas vid cellprovet som alla kvinnor kallas till vid olika tidpunkter i livet.

I cellprovet letar man efter livmoderhalscancer idag men min förhoppning är att man även ska kunna upptäcka äggstockscancer i det. 

I forskningen går vi baklänges, vi tar reda på vilka kvinnor som fått äggstockscancer och letar sedan i gamla cellprover om det har funnits spår av cancern tidigare.


Här beskriver Ingrid Hedenfalk sitt projekt.

Är du forskare?

 

Anmäl dig till konferensen här

Fakta äggstockscancer

Äggstockscancer eller ovarialcancer kallas ibland för bukens tysta tumör eftersom symtomen brukar vara vaga i början. Tack vare förbättrad behandling blir allt fler kvinnor framgångsrikt behandlade.

Läs mer om symtom på äggstockscancer


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.