Glädjebesked om Kims tumörer

Kim Stevnsborgs senaste läkarbesök blev en glädjefest. Av elva tumörer i hjärnan finns nu bara fem kvar. Även i levern har en tumör försvunnit och de övriga två minskat rejält. Detta tack vare nya målriktade läkemedel som Kim delvis testat i en klinisk studie.

"Att få vara med i en klinisk studie väckte givetvis mitt hopp som nästan var ute". Foto: Tobias Welander.

– Det här är nästan ofattbart, ja helt fantastiskt. Beskedet gjorde mig så glad att jag fick tårar i ögonen. Tänk om det här är en ”game changer”. Man vet ju inte men det kan ju vara en bit på väg, säger en påtagligt glad Kim Stevnsborg.

Det var bara för några dagar sedan han skulle gå på rutinkontroll hos sin läkare på Radiumhemmet. Den här gången var han lite extra nervös. I december började Kim med ett nytt målriktat läkemedel eftersom den förra, som ingick i studien, slutat att fungera. Det här var första gången han skulle få reda på hur det nya läkemedlet (en ännu icke godkänd medicin med dispens för användning) hade verkat.

– Jag var extra nervös och när jag kom in till min läkare höll han på att ”förbereda” något till mig, berättar Kim.

Läkaren tog fram bilderna på Kims hjärna som tydligt visar att vissa tumörer försvunnit helt och andra tillbakabildats markant. Den största tumören i hjärnan hade minskat med hela 40 procent och två av de fem tumörerna kan bara anas efter medicinering med de målriktade läkemedlen. I journalen står det om en ”tydlig regress av metastaser”. Något som Kim säger att han gärna skulle vilja läsa om varje gång han får se resultatet av sina röntgenundersökningar.

– Min första fråga var om vi nu kan förvänta oss att tumörerna krymper ännu mer. Det är givetvis det jag hoppas på, säger Kim och beskriver hur han nu fått en förnyad energi och en känsla av oövervinnerlighet, nästan storhetsvansinne.

En tuff resa

Men så har det inte alltid varit. För ganska exakt tre år sedan fick Kim beskedet att han hade lungcancer och att tumörerna spridit sig till både lever och skelett. Han fick reda på att det inte finns någon bot, men möjligheter till hjälp. Efter en misslyckad cytostatikabehandling som påverkade både lever och lungor i negativ riktning fick han pröva ett nytt så kallat målriktat läkemedel för just sin typ av lungcancer.

– Jag blommade upp, mådde jättebra. En knöl i bröstet försvann direkt och jag fick tillbaka min energi, berättar han.


"Den största tumören i hjärnan hade minskat med hela 40 procent". Foto: Tobias Welander. 

Men huvudvärken han hade haft ett tag visade sig vara elva tumörer i hjärnan, varav tre ganska stora … Operation bedömdes som omöjligt och en tung period med strålbehandling tog vid. Det har nu gått två år sedan dess. Vändningen för det som då såg väldigt mörkt ut för Kim kom då han fick chansen att delta i en klinisk studie om ett nytt, ännu inte godkänt, målriktat läkemedel.

Delta i klinisk studie

Under lång tid har forskningen kring lungcancer varit eftersatt, men på senare år har det skett stora framsteg på området. Lungcancer är i dag en av de cancerdiagnoser där läkemedelsutvecklingen är som snabbast och så kallade målriktade läkemedel är ett bidrag som förändrat bilden. De har en förmåga att aktivt söka upp tumören och i bästa fall tillintetgöra den.

– Att få vara med i en klinisk studie kring dessa läkemedel väckte givetvis mitt hopp som nästan var ute. Jag var glad och otroligt tacksam för den här chansen som höll mig uppe när allt såg som mörkast ut, berättar Kim.

Totalt var cirka 220 patienter från hela världen med i studien. Kim var en av fem svenskar. Bara efter en månad med de nya medicinerna visade det sig att den största tumören i lungan hade krympt från elva centimeter till fyra.

– Då som nu var det först när jag såg bilderna som jag förstod att det var sant!

Att vara med i en klinisk studie innebär bland annat att undersökningarna är mer frekventa och noggranna och att resultaten följs upp ordentligt enligt vissa rutiner. Något som tagit mer tid men bara varit en trygghet för Kim.

– Det har gjort att jag aldrig känt mig ensam utan snarare mer säker och trygg i min situation.

Lever fullt ut

När Kim fick se att tumörerna krympt firades detta med restaurangbesök med de två döttrarna Molly och Lilly och frun Anna. Om några veckor fortsätter festandet med en resa till London med bästa vännerna.

– Jag tar vara på varje sekund av mitt liv och gör det jag tycker är roligt. Det jag inte gillar struntar jag i, säger Kim som tack vare de goda beskeden nu vågar planera sitt liv ända fram till årsskiftet istället för bara någon månad i taget.

Han tycker att det är viktigt att inte låta sig dras ned i ett totalt mörker på grund av sjukdomen utan säger att det går att vara glad, lycklig och ha roligt. I dag mår Kim bättre än någonsin och det råder ingen tvekan om vad som är viktigast i hans liv.

­ ­– Att umgås med de som verkligen betyder något för mig. Mina vänner, barn och min fru såklart.


Kim somnade in i april 2019 och hans närstående har gett godkännande till att hans text finns kvar här som stöd för andra som går igenom en cancersjukdom. 


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.