“Tidig upptäckt är jätteviktigt”

Hudcancer är den cancerform som ökar mest i Sverige och solen är den största riskfaktorn. Skydda dig i solen, undvik den när den är som starkast och kolla misstänkta prickar, råder hudläkaren och forskaren Åsa Ingvar.

Åsa Ingvar, hudläkare och forskare.

Samtidigt som vårsolen skiner allt starkare är det dags för Euromelanoma Week, en europeisk satsning för att sprida kunskap om hudcancer. Under veckan erbjuds även extra många besökstider till en hudspecialist utan remiss. 

– Tidig upptäckt är jätteviktigt. Ju tidigare man upptäcker cancer desto större är chansen till bot. Om vi till exempel tittar på den farligaste formen av hudcancer, malignt melanom, så kan det räcka med en operation om man upptäcker den tidigt, men om den har spridit sig är den mycket svårare att bota, säger Åsa Ingvar, som i år är ansvarig för Euromelanoma Week i Sverige.  

Solen är en stor riskfaktor 

Det finns flera orsaker till att hudcancer har ökat men den främsta orsaken är exponering av sol och solarium, vilket också kan kopplas till att vi i allt större utsträckning reser till varmare länder under vinterhalvåret när huden är som känsligast. En annan faktor är att vi blir äldre. Med åldern ökar risken att drabbas av cancer. 

– En studie som Euromelanoma har varit med och tagit fram, där 20 000 personer över hela världen har intervjuats, visar att 88 procent känner till kopplingen att för mycket sol kan leda till hudcancer. Ändå är det bara 18 procent som anger att de alltid skyddar sig, 24 procent skyddar sig bara om de är på semester och 14 procent skyddar sig aldrig. Vi vet att solen är en riskfaktor men vi beter oss inte därefter. 

”Det kommer inte hända mig”

Temat under årets Euromelanoma Week är förnekelse, som enligt Åsa Ingvar är vanligt förekommande hos hudcancerpatienter. 

– Trots att de flesta vet att för mycket sol kan leda till hudcancer så tänker vi ”det kommer inte hända mig”. Detta Vi möter ganska ofta personer som har gått alldeles för länge med symtom utan att ha sökt hjälp. Det är inte heller ovanligt att personer som en gång drabbats av hudcancer förnekar att de tillhör en ny riskgrupp. Det här vill vi belysa i årets kampanj.

Vi påverkas av idealen

Före den industriella revolutionen förknippades solbränna med dem som vistades mest utomhus, ofta arbetare och bönder. Ljus hud hade högre status. Men detta ändrades i början på 1920-talet i samband med modeindustrin och nya ideal. 

– I dag möts vi dagligen av bilder på kändisar och influencers som poserar på stranden i sociala medier. Det anses snyggt och fräscht att vara solbränd. Mode- och skönhetsindustrin har en stor genomslagskraft och ungdomar påverkas särskilt. Kopplingen att för mycket sol kan leda till hudcancer kan vara svår att greppa, eftersom sjukdomen uppstår många år senare. Vi måste få njuta av livet, träna utomhus och resa, men tänk efter hur du kan skydda dig i solen.

Åsa Ingvars råd 

  • Undvik att vara i direkt solljus när solen är som starkast mellan kl 11 och 15
  • Använd solskyddsfaktor, täckande kläder och hatt
  • Glöm inte att skydda ögonen med solglasögon
  • Sola inte solarium

Kolla prickarna 13-17 maj! 

Under melanomveckan erbjuder många europeiska länder extra besökstider hos hudläkare där du kan visa upp dina hudförändringar. En kontroll hos en hudspecialist kan du boka på euromelanoma.asp och fler tider hittar du via Mina vårdkontakter eller genom att ringa de mottagningar som är listade hos Euromelanoma.


Kort om hudcancer

Hudcancer är den cancerform som ökar mest i Sverige. Det finns olika typer av hudcancer och den mest kända är malignt melanom, som drabbar drygt 4 000 personer varje år i Sverige. Andra typer av hudcancer är basalcellscancer, även kallat basaliom och skivepitelcancer, som är den form som ökar mest. Läs mer om hudcancer här

Såhär kan malignt melanom se ut

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.