Nyheter
Publicerad
20 feb 2017

Historisk chans att minska antalet hudcancerfall i Sverige

Hudcancer är den cancerform som ökar mest i Sverige. Fler än 500 personer avlider årligen i dess allvarligaste form malignt melanom. Därför vädjar vi till landets riksdagsledamöter att rösta igenom regeringens förslag om 18-årsgräns för solarier.

År 2015 fick 3 827 personer i Sverige diagnosen malignt melanom. Detta är mer än en fördubbling jämfört med år 2000. Förebyggande insatser är avgörande om den negativa trenden ska vändas och här spelar åldersgränsen för solarieanvändning en stor roll.

Solariesolande är, tillsammans med cigarrettrökning, en mycket stark riskfaktor för cancer. Dessvärre leder skönhetsidealet till att många, särskilt ungdomar ändå väljer att sola solarium.

Dagligen möter vi patienter, inte minst unga kvinnor, som drabbats av den många gånger dödliga diagnosen, malignt melanom. Detta på grund av ett allt för intensivt solande. Få är medvetna om att den eftertraktade solbrännan är förknippad med stora risker.

Trots att UV-strålning anses extra skadlig under barn- och ungdomsåren solar fyra av tio tonåringar i Sverige solarium. Strålsäkerhetsmyndigheten avråder, på grund av riskerna, generellt från att sola solarium. En 18-årsgräns är ett första viktiga steg som vi hoppas alla partier ställer sig bakom.

Grannländer som Norge, Finland och Island har redan infört 18-årsgräns för solariesolande. Nu närmar vi oss äntligen en åldersgräns även i Sverige. På sikt är vi övertygade om att detta kommer att minska antalet hudcancerfall i Sverige. 


Om lagförslaget röstas igenom i riksdagen, börjar det att gälla först den 1 september 2018. Förslaget innebär att det blir olagligt att låta personer under 18 år sola på ett yrkesmässigt drivet solarium. Lagförslaget är inte tänkt gälla för medicinska solarier.
 


Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare Cancerfonden

Magnus Norin, ordförande Melanomförbundet

Ada Girnita, överläkare på Hudkliniken, Karolinska universitetssjukhuset, Solna

Magnus Bäcklund, onkolog och överläkare, Sophiahemmet samt Karolinska Institutet, Stockholm

Olle Larkö, professor på hudkliniken, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg

Petra Kjellman, hudläkare och verksamhetschef på Diagnostiskt Centrum Hud, Stockholm

Visa fler