Läskskatt – en god idé

Visste du att den läsk vi dricker i Sverige innehåller mer socker än i flera andra länder? Läskskatt i Storbritannien har till exempel sänkt sockerhalten i många drycker där. Vi tycker att det är läge att titta på en skatt för sockersötade drycker även i Sverige.

Mer socker i svensk Fanta än brittisk

  • En halvliter Fanta i Sverige innehåller 11 fler sockerbitar än i många länder som infört läskskatt. Ett exempel är Storbritannien. 
  • En halvliter Fanta i Sverige innehåller 61,5 gram socker per flaska. Det motsvarar 18 sockerbitar. 
  • En halvliter Fanta i Storbritannien innehåller 23 gram socker. Det motsvarar 7 sockerbitar.

Läskskatt i Storbritannien har sänkt sockerhalten

Storbritannien har infört en skatt på sockersötade drycker vilket har lett till att många producenter sänkt sockerhalten i läsken.

Skattemodellen i Storbritannien innebär att drycker som innehåller en sockermängd på över fem procent beskattas.

Fler väljer dryck med mindre socker

Genom att minska mängden tillsatt socker med en tredjedel har flera produkter hamnat under skattenivåerna. 

Exempelvis har sockret i en burk Fanta minskat från 12 procent till under 5 procent. 

Erfarenheter från de 40-tal länder som infört skatt på sockersötade drycker är att sockerhalten i söta drycker i många fall har sänkts. Det visar också att många konsumenter i högre grad väljer de billigare dryckerna, alltså de med inget eller mindre socker.

Ett viktigt första steg

Forskning visar att sockersötade drycker har tydlig koppling till övervikt. Vi vet också genom forskning att övervikt och fetma är en riskfaktor för 13 olika cancersjukdomar.

Vi på Cancerfonden tycker att det är läge att titta på en skatt för sockersötade drycker även i Sverige för att hålla nere sockerkonsumtionen från framför allt läsk och saft. 

Det skulle vara ett viktigt första steg för att bromsa utvecklingen av övervikt och fetma. 

6 av 10 svenskar positiva

I Cancerfondsrapporten som presenterades i juni framkom att 6 av 10 svenskar är positiva till en sådan skatt.

Cancerfondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström
- Sockersötad dryck bidrar till övervikt och fetma och därmed ökad risk för cancer, säger Cancerfondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström

Regeringen öppnar nu för en läskskatt

Efter Cancerfondens jämförelse som visat att Fanta i Sverige innehåller tre gånger så mycket socker som Fanta i England och Spanien, öppnar nu regeringen för en reglering.

Landsbruksminister Jennie Nilsson (S) ser allvarligt på saken och uppmanar i första hand livsmedelsföretagen att självmant sänka sockerhalten i läsken. Men säger också att hon inte utesluter en reglering, likt den skatt som redan finns i många andra europeiska länder.  

– Det är klart man reagerar starkt, säger Jennie Nilsson (S) till SVT Nyheter.

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.