Tumörrespons och biverkningar varierar ofta i hög grad mellan olika patienter trots att de får samma dosering. Med våra metoder kan vi karaktärisera och kvantifiera samband mellan olika mätvariabler från kliniska studier, såsom tumörstorlek och biverkningar. De framtagna modellerna kan användas för att förutsäga vilken dos som är den bästa för en enskild patient. Då många av de nya läkemedlen doseras under en lång tid blir det dock allt viktigare att även ta hänsyn till patientens egen upplevda hälsa. Dessutom finns nya lovande mått på tumörrespons som kan mätas i ett blodprov och som skulle kunna utnyttjas för att optimera behandlingen.
Med hjälp av våra modeller vill vi på ett rationellt sätt undersöka alternativa behandlingsstrategier med målsökande terapier mot t.ex. njurcellscancer och leukemi. Vi planerar att integrera patientrapporterade utfallsmått i modellerna och på så vis ta hänsyn till patientens egen värdering av sin hälsa för att uppnå bästa doseringen. Vi vill även undersöka möjligheterna att använda tumörprodukter i blodet för att tidigt under behandlingen analysera graden av terapirespons hos en enskild individ, samt ta fram metoder som effektiviserar processen att identifiera de mest informativa doserna att studera under utvecklingen av nya terapier.
Våra mål med projektet inkluderar (1) att ta fram metoder för en individanpassning dosering med så kallade tyrosinkinashämmare genom att integrera patientrapporterade utfallsmått och optimera målkoncentrationer som doseringen justeras till, (2) att karaktärisera blodnivåer av olika tumörprodukter och undersöka hur de på ett tidigt stadium kan användas för att förutsäga tumörrespons och överlevnad, samt (3) att föreslå design- och analysmetoder som effektiviserar kliniska studier så att de bästa doseringsstrategierna kan klargöras innan nya cancerläkemedel registreras.