Nordlund, Pär Lennart – CETSA Based Biomarkers for Developing and Guiding Cancer Therapy

Pär Lennart Nordlund
Karolinska institutet
2023
Finansieras med
6 750 000 kr
Forskningsområde: translationell forskning

Bakgrund

Våra celler innehåller ett gytter av olika sorters molekyler där proteinerna är cellens arbetare – de bygger nya molekyler, reglerar, signalerar och utför transporter. På grund av deras centrala roll i olika cellulär mekanismer är proteinerna målet för många cancerläkemedel. De senaste åren har det utvecklats nya behandlingsformer där kroppens immunsystem aktiveras för att bekämpa cancern. Detta kallas immunoterapi och kan för en del patienter, även med aggressiva tumörer, ge fullt bot. Tyvärr är det många patienter som inte blir hjälpta och för att försöka ta reda på varför så kommer vi att använda vår metod CETSA.

Beskrivning

CETSA är en biofysikalisk metod som kan användas för att studera proteinernas interaktioner med exempelvis läkemedel eller andra molekyler i cellen. Med hjälp av CETSA kommer vi att studera proteinernas interaktioner och hur dessa förändras i olika situationer såsom cancerutveckling och vid olika typer av behandling med cytostatika och immunoterapier. Vi kommer även att jämföra vad som händer i celler som svarar bra på ett läkemedel med vad som sker när de istället utvecklar resistens (dvs när ett läkemedel slutar hjälpa).

Mål

Målet med projektet är att få bättre kunskap om vad som händer med proteinerna i cancercellerna och i cancer-associerade immunceller vid cancerutveckling och behandling. Med hjälp av dessa resultat vill vi identifiera nya biomarkörer för att tidigare kunna avgöra om en patient kommer att svara på ett visst läkemdel eller inte och förhoppningsvis kunna förutsäga vilken behandling som bäst kan hjälpa den enskilda patienten. Vi tror att våra resultat kommer att ha betydelse för hur kombinationer av läkemedel väljs vid framtida cancerterapier och hoppas även på att kunna identifiera målproteiner för nya, mer effektiva, cancerläkemedel.