Idag finns forskning som pekar på att kondition och fysisk aktivitet påverkar risk för insjuknande och död i cancer. Forskningen baseras dock främst på mätningar vid ett enstaka tillfälle och senare cancerrisk. Detta ger en relativt svag uppfattning om orsak och verkan, eftersom aktivitetsvanor och kondition tenderar att förändras över livsloppet. Att istället studera hur en förändring av dessa hänger samman med cancerrisk skulle ge en starkare kunskap om betydelsen av dessa. Dessa typer av studie saknas idag. Dessutom saknas kunskap om hur en sådan förändring skulle kunna påverka cancerrisken kopplad till riskfaktorer såsom övervikt/fetma.
Syftet är att studera betydelsen av förändring av kondition och fysisk aktivitet under livsloppet i prevention av olika typer av cancer hos män och kvinnor, med fokus på de vanligaste cancerformerna. Projektet baseras på tre stora svenska databaser, vilka ger information om kondition och/eller fysisk aktivitet och andra viktiga faktorer under hela livsloppet för 240.000 män och 150.000 kvinnor. Ungefär 50.000 män och kvinnor har därtill genomfört tre eller fler upprepade mätningar i vuxenlivet, och specifikt förändring i vuxen ålder kan studeras. Från nationella patient- och dödsorsaksregistret fås data kring insjuknade och död i cancer.
Målet är att generera ny och direkt applicerbar klinisk kunskap kring om förändring i kondition och fysisk aktivitet under olika delar av livet kan påverka risken för insjuknande och död i cancer. Projektet ger ett unikt livsloppsperspektiv som tidigare saknats. Om vi kan visa att risken att drabbas av cancer påverkas av förändringar av fysisk aktivitet under livet, och även ge information om när i livet livsstilsförändringar har störst effekt, så ger det möjlighet att aktivt ge råd och göra meningsfulla interventioner på samhällsnivå, vilket är speciellt viktigt för individer med ökad risk för cancersjukdom.