Svanborg, Marianne Catharina – HAMLET KILLS TUMOR CELLS: THERAPEUTIC EFFICACY, STRUCTURE and CELLULAR TARGETS

Marianne Catharina Svanborg
Lunds universitet
2021
Finansieras med
4 500 000 kr
Forskningsområde: translationell forskning

Bakgrund

Det finns ett stort behov av nya, mer selektiva läkemedel som dödar cancerceller med bättre precision. Därmed minskar de biverkningar, som så ofta blir en plåga för patienten. HAMLET är en ny typ av cancerdödande substans, som består av komponenter från modersmjölk. När mjölkproteinet alpha-lactalbumin ändrar 3-dimensionell struktur och binder en fettsyra uppstår ett komplexet, som har bevisade behandlingseffekter i kliniska studier och djurmodeller för hjärntumörer, tarmcancer och urinblåsecancer. Vi studerar molekylen och mekanismerna för celldöd. Vi utvecklar också HAMLET vidare till ett läkemedel för cancerbehandling.

Beskrivning

Forskningsprogram: 1. Terapi. Vi har genomfört en framgångsrik placebokontrollerad klinisk studie på patienter med blåscancer som visar effekt mot tumören utan biverkningar. HAMLET är också effektivt mot tarmcancer och blåscancer i djurmodell, och påverkar hjärntumörer hos djur. 2. HAMLET molekylen. Hur avgör HAMLETs tredimensionella form dess celldödande aktivitet? Proteinet och fettsyran som bildar HAMLET studieras i stor detalj, med högupplösande tekniker. 3. Verkningsmekanism. Varför dödar HAMLET framför allt cancerceller och vilka är de gemensamma egenskaperna hos de olika typer av cancerceller, som är känsliga för HAMLET?

Mål

Mål: Kan HAMLET bota eller förebygga cancer hos människa? HAMLET är en ny typ av cancerdödande substans med annorlunda verkningsmekanismer och en stark läkemedelskandidat. Denna ansökan ställer viktiga frågor om HAMLETs struktur, funktion och potential att bli ett färdigt läkemedel. De positiva djurexperimentella och kliniska studierna är vägledande för de behandlingsstudier, som vi nu genomför. Med ökande doser av alpha1-oleate, kombinationsbehandling med lägre doser av cytostatika och större patientgrupper hoppas vi kunna besvara viktiga experimentella och kliniska frågor. Den nya MYC-hämmaren har också stor potential för cancervården.