Boktips för vuxna

Här har vi samlat böcker för vuxna som behandlar och berättar om sorg ur olika perspektiv och hur man tar sig igenom en livskris.

 

Väck mig innan jag dör

Författare: Johanna Ekne
ISBN: 9789189707825 (tryckt bok), 9789189707894 (e-bok), 9789189707917 (ljudbok)
Utgivningsår: 2023

En feelgood-roman om bröstcancer?
Är det verkligen möjligt?
Hur kan det inte vara en ”feelbad”?

– En feelgood får gärna innehålla svärta, tycker jag. För det är ju så livet är, ibland blir det tufft. Men det måste finnas hopp och det gör det i min bok, säger författaren Johanna Ekne.

”Väck mig innan jag dör” är en roman med både humor och allvar.

– Jag tror att den kan hjälpa kvinnor som själva har drabbats av bröstcancer. Ge dem styrka att kämpa vidare. Ett skratt eller två mitt i eländet. Och en känsla av att inte vara ensam i kampen.

Johanna fick själv bröstcancer 2019 och har genomgått en tuff behandling.

– ”Väck mig innan jag dör” är en roman. Men att jag själv är en av alla som fått en bröstcancerdiagnos och gått igenom behandlingen är min grund att stå på. Skildringarna av rädslan och oron, behandlingarna och livet efteråt är realistiska.

 

Mitt bröst, mitt liv - den tunna tråden

Författare: Janet Hedendahl Carlsson och Justin Kirk
ISBN: 9789198761207
Utgivningsår: 2023

Psykoterapeuten Janet Hedendahl Carlsson har tillsammans med journalisten och manusförfattaren Justine Kirk, som också haft bröstcancer, skrivit en bok där deras erfarenheter av sjukdomen varvas med terapeutens professionella kunskaper och de berättelser Janets patienter delat genom åren.

Tanken är att hjälpa kvinnor med bröstcancer att förstå och hantera de prövningar en cancerbehandling innebär och oron att berövas sin livskraft och kvinnlighet.

 

Avdelning 7: en cancerresa ur en dotters synvinkel 

Författare: Eva Sepp Berg
ISBN: 9789189723603
Utgivningsår: 2022

Avdelning 7: en cancerresa ur en dotters synvinkel är en beskrivning av en dotters upplevelser och tankar när hennes pappa blir sjuk, genom sjukdomsperioden och när han dör. Det är en öppen berättelse om hur hon som dotter upplever situationen. Den beskriver hur sorgen och sorgeprocessen kan vara. En stark och gripande berättelse om författarens egna upplevelser. 

 

Sorgens olika ansikten

Författare: Ann-Kristin Lundmark
ISBN: 978-91-856-1702-9
Utgivningsår: 2007

Trots att vi alla har förlorat eller kommer att förlora någon vi älskar, tycker många att det är svårt att prata om döden. Sorgens olika ansikten vänder sig till dem som på olika sätt arbetar med människor som förlorat någon som de tycker mycket om. Boken kan också med fördel läsas av den som är anhörig eller själv har sorg och känner behov av mer kunskaper och vägledning för att komma vidare.

Inga fler dagar inom parentes

Författare: Annika Borg
ISBN: 978-91-856-1702-9
Utgivningsår: 2007

Annika Borg är präst i Svenska kyrkan, doktor i teologi och välkänd radioröst från bland annat tankar för dagen. I bokens första del berätta Annika öppet och drabbande om sin egen förlust, om hur tillvaron plötsligt rämnade och om de tankar och känslor hon haft - och har - som sörjande. I del två skriver hon ur sitt perspektiv som präst och teolog om vad det är som händer, hur vi reagerar och tänker när det som är svårast i livet drabbar oss.


Sorg hos barn

Författare: Atle Dyregrov
ISBN10: 9144029934
ISBN13: 9789144029931
Utgivningsår: 2007

Syftet med denna bok är att ge vuxna en bättre förståelse av barns sorgereaktioner i olika utvecklingsstadier. Boken tar upp barns tankar och reaktioner när döden drabbar föräldrar, syskon, vänner, far- och morföräldrar. Boken ger många praktiska råd och principer för hur man på ett bra sätt tar hand om barnen när den närmaste familjen drabbas av ett dödsfall.


Att ha förlorat någon i en cancersjukdom

Författare: Cancerfonden
ISBN: 91-89446-85-2
Utgivningsår: 2007

Berättelserna här på Cancerfondens webbplats vittnar om hur svårt det kan vara att ta sig igenom sorgen efter att ha förlorat anhöriga i cancer. De visar också att många av oss idag vet ganska lite om sorg och sörjande. Cancerfonden har här samlat 30 frågor och svar om sorg. Läs t.ex. om sorgens faser, fysisk och psykisk trötthet, tidsaspekter, samtalsstöd och mycket mer.


Vägar genom sorg

Stockholms läns landsting, Enheten för Psykisk Hälsa
ISBN: 91-630-6577-0
Utgivningsår: 2005

Denna skrift vänder sig i första hand till dig som just förlorat en nära anhörig genom dödsfall. Den beskriver hur sorgen normalt kan te sig, vilka uttryck den tar och hur den förändras med tiden. Den tar upp när och var du vid behov kan söka hjälp om sorgen blir för svår. I skriften finns tips på böcker för såväl vuxna som ungdomar.


Stängt pga hälsosjäl

Författare: Agneta Klingspor
ISBN: 978-91-85841-33-2
Utgivningsår: 2010

Vad händer med en människa när hon hotas av en livshotande sjukdom? Vad innebär det att få en biljett till Cancerland? Agneta Klingspor berättar om sina känslor, sin vånda och sitt hopp från det att läkaren sa "det lutar åt cancer".


När livet går sönder

Författare: Cecilia Wikström
ISBN: 91-7005-271-9
Utgivningsår: 2004

Den här boken tar upp konkreta frågor och beskriver på ett klart och tydligt sätt hur krisens förlopp ser ut, vad som händer när en anhörig, vän eller arbetskamrat dör, hur man kan förbereda sig inför det allra svåraste och hur man trots allt kan gå vidare i livet. den innehåller många konkreta exempel från verkligheten, övningar för att vara beredd på det värsta samt checklistor för hur man kan agera. Kort sagt hjälper boken dig att möta kriser.


En skugga av kärlek

Författare:Lars Björklund
ISBN: 978-91-7195-804-4
Utgivningsår 2007

Ingen sorg ser ut som någon annans sorg. Ändå är sorgen så lika: Tomheten efter en älskad människa. Hålet som aldrig fylls. Men sorgen är också som en skugga av kärlek. Och kärlek är  i sig något som spränger alla gränser.


Tid för liv

Författare: Lena Bergling
Förlag: Nätverket mot cancer
ISBN10: 9163702185
ISBN13: 9789163702181
Utgivningsår: 2012

TID för liv är en bok om att leva med cancer. Som patient är varje dag, varje ytterligare månad eller år kvar i livet, viktig. Det är tiden som är kvar som betyder allt. I en serie öppenhjärtliga intervjuer och berättelser får vi följa några av alla de män, kvinnor och barn som har fått cancer, riskerar att få cancer eller som stått nära någon som drabbats.


LA VIE inte alltid som man tänkt sig

Författare: Magnus Jahnke
ISBN: 978-91-637-3636-0
Utgivningsår: 2013

På ett osentimentalt och personligt sätt skriver författaren om sin situation då han drabbades av cancer. Först en gång och några år efter avslutad behandling ytterligare en gång. Författaren är en man som genom sin cancersjukdom upptäckte skrivandets terapeutiska värde.

Att skriva ner sin självupplevda väg genom svår ohälsa tillbaka till hälsa blev för honom en vandring med många iakttagelser och funderingar kring de stora oundvikliga livsfrågorna. Som författaren själv skriver: Texten handlar om att våga leva även om det ibland kan vara livsfarligt.


I kroppen min

Författare: Kristian Gidlund
ISBN: 9789137140520
Utgivningsår: 2013

I mars 2011 fick Kristian Gidlund sin första cellgiftsbehandling mot den nyligen upptäckta magcancern. Han började skriva en blogg, "I kroppen min". Ett halvår senare såg det ut som om behandlingen hade lyckats. Men i augusti 2012 hade cancern kommit tillbaka och visade sig vara obotlig. De starkt berörande texterna i Kristians blogg blir nu bok.


Jag ska inte dö idag

Författare: Pamela Andersson
ISBN: 978-91-7424-425-0
Utgivningsår: 2014

"Den 3 juli 2012 föll jag ihop i joggingspåret längs Norr Mälarstrand i Stockholm. Jag fördes till St: Görans sjukhus där jag fick ett svårt epileptiskt anfall. När jag vaknade hade jag slangar överallt och kunde inte prata. Efter en vecka kom chocken: Du har en tumör i hjärnan och vi kommer aldrig att kunna operera bort den.

Det här är Pamela Anderssons berättelse om en resa med okänt slut. En resa hand i hand med ödet, där skelettsmärtor och hårbortfall blivit en del av vardagen. Men det är också en historia om en vilja som kan försätta berg. Och om hur mental styrka, fysisk träning och en spirande kärlek tillsammans kan jämna ut oddsen mot en till synes överlägsen motståndare.

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.