Fem frågor när din partner har cancer

Om din partner har cancer är det inte ovanligt att funderingar om sex och cancer dyker upp. Vi bad Helena Torsler Andersson, legitimerad sjuksköterska på Cancerfonden, att besvara några frågor.

Helena Torsler Andersson, legitimerad sjuksköterska på Cancerfonden.

Min partner får strålbehandling. Påverkar det mig?

– Strålning lagras inte in i kroppen och kan därför inte överföras till ens partner så du påverkas inte av din partners strålbehandling.

– Vid prostatacancer kan det förekomma att själva strålkällan med hjälp av en spruta förs in i prostatakörteln. Om det sker berättar läkaren hur många dagar strålningen pågår och sex därför bör undvikas. Men den här behandlingen sker endast för en liten andel av dem som får prostatacancer och liknande behandlingar, det vill säga att en strålkälla förs in i kroppen är ovanligt vid andra cancerformer.

Kan de läkemedel som min partner får överföras till mig?

– I studier har forskare sett att det hos män som behandlas med cellgifter kan finnas små mängder cellgifter i sperman. Den lilla mängden läkemedel försvinner snabbt och de flesta forskare anser att den är ofarlig.

Smittar cancer vid sex?

– Nej. Cancerceller kan inte leva utanför kroppen och därför smittar ingen form av cancer.

Hur påverkas fertiliteten av cancerbehandling?

– Den minskar, men långt ifrån alla som genomgår en cancerbehandling blir sterila. Ju yngre man är då man behandlas, desto större är chansen att man behåller sin fertilitet. Det är viktigt att använda preventivmedel om man har sex under pågående behandling eftersom det finns risk att fostret skadas av behandlingen.

Hur kan jag stötta min partner?

– Mycket handlar om att prata med varandra. En kvinna som har fått ett bröst bortopererat behöver ofta få tid på sig för att vänja sig vid förändringen och sexlusten kan minska både för den som har cancer och partnern. Det gäller att ha tålamod och det är viktigt att kunna ha närhet till varandra och ta i varandra utan att det behöver leda till sex.

– Ett ganska vanligt problem är att män som genomgått behandling för prostatacancer blir impotenta. Ofta går det att få hjälp genom att vända dig till sjukvården. I vissa fall går det inte att åtgärda impotensen och det är viktigt att också då komma ihåg att närhet inte behöver leda till sex. Dessutom behöver inte sex innefatta penetration.

Läs mer om sex och cancer

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.