Världen stannade för en stund

Cancer tar de vi älskar ifrån oss. För artisten Adam Tensta har det varit livets största trauma att förlora sin mamma i sjukdomen. Som ambassadör för Cancerfonden vill han nu nå ut till unga människor och öka medvetenheten kring cancer. 

Adam tensta är ambassadör för Cancerfonden
Adam Tensta är ny ambassadör för Cancerfonden. Foto: Anton Enerlöv

Ibland tar livet en oväntad riktning. Adams karriär är på topp och han ska snart bli pappa för första gången när tillvaron plötsligt rasar. Magsmärtorna som hans mamma Katarina klagat på under våren visar sig vara det värsta tänkbara. Cancer i bukspottkörteln.

– Mamma bröt ihop när hon fick beskedet. Morfar gick bort i samma typ av cancer och hon fick på nära håll uppleva hur kämpigt han hade det sin sista tid i livet, berättar Adam.

Cancer berör oss alla. Det här är mitt sätt att bidra.

Cancer i bukspottkörteln är en tumörsjukdom med mycket hög dödlighet. Den yttrar sig i ospecifika symtom och diagnosen ställs ofta långt in i sjukdomsförloppet, när tumören hunnit sprida sig till andra delar av kroppen.

En av tre får cancer. Men alla drabbas. 

Ge en livsviktig gåva

Katarinas tumör visar sig vara omöjlig att operera och hon blir snabbt sämre.

– Som ensamstående mamma med ett arbete inom äldreomsorgen var det alltid hon som tog hand om alla andra. Nu var det vår tur att ta hand om henne, men hon vägrade att ta emot vår hjälp. Och hon ville absolut inte prata om sin sjukdom. Hon var stolt och ville klara sig själv, in i det sista.

Farmor Katarina hann håller sitt barnbarn i famnen innan hon gick bort. Foto: Privat

Lyckan mitt i sorgen – ett barnbarn!

I maj 2016 kommer Adams dotter till världen och farmor Katarina får hålla henne i sin famn.

– Det var ett fint ögonblick som jag alltid kommer att bära med mig. Leende, så minns jag henne. På min dotters dop var det många av våra vänner som såg mamma för sista gången. Efter det drog hon sig tillbaka och blev allt mer isolerad.

Hon var där när jag föddes och jag var med när hon dog. Jag vaggade ut henne från livet.

Strax före jul samma år läggs Katarina in på hospiceavdelningen på Ersta sjukhus, för patienter i livets slutskede. Adam besöker henne så ofta han bara kan.

– Vi pratade inte om sjukdom och död. Mamma hade redan sagt allt. Istället låg vi i hennes sjukhussäng och tittade på Antikrundan, precis som vi brukade göra när hon var frisk. Hon bad om Festis och jag höll fram sugröret så hon kunde dricka. När hon tog sitt sista andetag var jag och min moster där.

– Det kändes viktigt och fint på något sätt. Rimligt. Hon var med när jag föddes och jag var med när hon dog. Jag vaggade ut henne från livet.

Adam hoppas nå ut till en yngre målgrupp och sprida kunskap om cancer. Foto: Anton Enerlöv

Hedersfyllt uppdrag

Adams mamma drabbades av cancer två gånger i livet. Även hans morfar och en av hans mostrar gick bort i cancer. I dag är han stolt över att vara ambassadör för Cancerfondens livsviktiga arbete.

– Cancer berör oss alla. Jag är varken forskare eller läkare, men vill självklart bidra med det jag kan. Som ambassadör hoppas jag på att nå ut till yngre, sprida kunskap och göra skillnad. 

Läs fler personliga berättelser

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.