Samtalet räddade mitt liv

När Jesper Bergkvists sambo dog i cancer rasade allt och han ville inte längre leva. En vän hjälpte honom genom den akuta krisen. Sedan fann han kärleken.

Jesper Bergkvist och sambon Maryam Delforoush håller om varandra.
Jesper Bergkvist i Uppsala har hittat tillbaka till livet igen. För mindre än fyra år sedan, då han förlorat sin sambo i cancer, hade han bestämt sig för att ta sitt liv. Ett telefonsamtal hindrade honom. Sedan fann han kärleken i Maryam Delforoush. Foto: Margareta Bloom Sandebäck.

Det var halvvägs in i natten. Flaskan stod på bordet, tabletterna låg bredvid. Självmordet var en minut bort. 

Då ringde telefonen. 

– Det var min gamla vän Johan som ville höra hur det var. Vi snackade ett tag. När vi avslutat samtalet kände jag ”det här är inte vägen ut”. 

Ändå blev det avgörande.

Jesper Bergkvist slängde burken, den som var full av morfintabletter som hans fru fått mot sina smärtor och som han hade sparat.

De har senare pratat om det där samtalet, Jesper Bergkvist och hans kompis. Ingen av dem minns vad de sa till varandra. Det var ett vanligt samtal bara. Ändå blev det avgörande.

– Johan var en röst som kom utifrån. Det var vad jag behövde för att lyfta blicken.

Slutet blev dramatiskt

Det var 2018 som Jesper Bergkvists sambo gick bort. I drygt sex år hade hon haft cancer. Den började som malignt melanom och upptäcktes vid en rutinkontroll.

Hon opererades och behandlades. Men med ungefär ett års mellanrum kom den tillbaka, totalt sex gånger. Till slut sa läkaren att det inte gick att göra mer.

Jesper kände att han ville vara stor och stark och klara allt själv. Men hemma var det allt annat än bra. Foto: Margareta Bloom Sandebäck.

En sen kväll när Jesper Bergkvist gick nattskift på jobbet som maskinoperatör ringde hon. Han åkte hem och fann sin sambo ligga ner och kippa efter luft.

Slutet blev dramatiskt. Ambulans. Helikopterfärd. Jesper Bergkvist i ilfart i den egna bilen, tätt bakom blinkande utryckningsfordon. 

Hon dödförklarades snabbt och Jesper Bergkvist fick en bok som hette ”Vad händer nu?” i handen. 

I efterhand ser jag att jag hade behövt hjälp.

Bortsett från ett sköterskesamtal två veckor senare var det allt. 

– I efterhand ser jag att jag hade behövt hjälp. Men jag ville vara stor och stark och klara allt själv. Utanför huset var det ingen som såg hur jag mådde. 

Sov på soffan i källaren

Men hemma var det allt annat än bra. Jesper Bergkvist självmedicinerade med alkohol och tabletter. Han köpte en enkelsäng som han aldrig sov i. I stället tillbringade han nätterna på soffan i biorummet i källaren. 

Efter telefonsamtalet från vännen lyckades han steg för steg bryta den onda cirkeln. 

Var med och besegra cancer

Ge bort ett gåvobevis

En viktig räddningsplanka blev att återuppta golfen. Tanken föddes om en tävling på hemmaklubben för att samla in pengar till Cancerfonden.

Projektet växte och tack vare en morbror ”med traktens största vänkrets” lockades fler och fler deltagare.

Till slut hade de fått med sig hockeyspelare som Michael, William och Alexander Nylander, Rasmus och Linus Sandin samt Robert Hägg. Liksom golfproffset Filippa Mörk. 

På köksbordet ligger checken som Jesper Bergkvist lämnade in till Cancerfonden som ett bevis på de 277 823 kronor som samlades in.

Bredvid honom sitter hans nya kärlek Maryam. 

Tyckte det var pinsamt att dejta 

De fick kontakt i april via en dejtingapp. Redan första dejten sa Jesper Bergkvist: ”När gifter vi oss?”.

En medlem i golfklubben tyckte att det var dags för Jesper att gå vidare i livet och menade att han skulle börja dejta. Han tyckte det var så pinsamt, tills han träffade Maryam Delforoush som är forskare i cancerdiagnostik på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: Margareta Bloom Sandebäck.

– Det var en medlem i golfklubben som tyckte att det var dags för mig att gå vidare i livet. Han menade att jag skulle börja dejta.

Jag installerade en app, under en vecka var jag medlem och hann prata med några. Men jag skämdes som en hund, jag tyckte det var så pinsamt.

En kväll några månader senare gjorde han ändå ett nytt försök. Den första han började prata med var Maryam Delforoush. Från den stunden har det varit de två.

Nu delar de liv och vardag i det som var Maryam Delforoushs lägenhet och som nu är bådas. Jesper Bergkvist har blivit bonuspappa till två pojkar, 6 och 7 år gamla.

Maryam är cancerforskare

De delar även kunskapen om cancersjukdom, om än från olika håll. Maryam Delforoush är forskare i cancerdiagnostik på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Jag visste tidigt att du hade förlorat en livskamrat, säger Maryam Delforoush och vänder sig till sin sambo. 

Hon hade kollat in Jesper Bergkvists Facebook-konto, där han lagt upp en bild på förra sambons grav. 

”Tänk att man kan gå från att vilja ta livet av sig till att sitta så här och ha någon att fira jul med”, säger Jesper Bergkvist, här tillsammans med sin sambo Maryam. Foto: Margareta Bloom Sandebäck.

– Jag tyckte om ditt sätt att skriva om henne. Redan första gången vi pratade på telefon tänkte jag ”den här killen har nånting”.

Det är december. I en skål ligger pepparkakor. En godisförpackning formad som en gran skymtar bakom Jesper Bergkvists axel.

– Tänk att man kan gå från att vilja ta livet av sig till att sitta så här och ha någon att fira jul med, säger han.

Förbannad på sig själv

Han är förbannad över att han höll så tyst om hur han mådde. Att han inte visade för någon att hans liv hade fallit samman.

Jesper Bergkvists råd till andra i samma situation är att erkänna att man behöver hjälp.

Aldrig frågade någon hur jag mådde. 

Och till de som står runt omkring säger han: ”Du kan vara den hjälpen”. Den som känner någon vars syskon eller livskamrat gått bort – ring! Även närstående behöver stöd.

Uppmaningen gäller inte minst vården.

– Under hela cancertiden, alla de sex åren, var det aldrig någon som frågade hur jag mådde. Jag skulle bara orka. Det är något som vården verkligen skulle behöva ta tag i.

Nu pågår planeringen av 2022 års ”Du&jag mot cancer”. Det är så den heter, golftävlingen som Jesper Bergkvist ordnade i fjol och som nu återkommer i juli.

Golfklubbens tidigare skepsis är utbytt mot entusiasm. Inför första upplagan trodde ingen på fyllda platser, tävlingen begränsades till några timmar. 

Det här är en hyllning till alla som jobbar med cancer.

I år är Jesper Bergkvist utlovad full tävlingsdag på klubben.

– Jag ser det här som en hyllning till alla som jobbar med cancer. Forskare, sjuksköterskor och läkare som stöttar patienter och som arbetar för att människor ska få sin behandling.

Läs fler personliga berättelser


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.