Kosttillskott kan få cancerceller att spridas

I början av sommaren avrådde Strålsäkerhetsmyndigheten personer med hudcancerformen malignt melanom från att använda kosttillskott och hudkrämer med antioxidanter, eftersom de kan få cancerceller att sprida sig. Men är inte antioxidanter nyttigt?

Vi bad cancerforskaren Martin Bergö, som har anslag från Cancerfonden bland annat för sin forskning om antioxidanter, att förklara:

– I snart ett århundrade har man vetat att fria radikaler, som bildas i alla celler, kan skada arvsmassan och att detta kan leda till cancer. Cellerna skyddar sig mot fria radikaler med hjälp av antioxidanter, kroppsegna och från kosten. Det stämmer än i dag. Då har man tänkt att om man tar extra antioxidanter kommer man kunna skydda sig ännu mer mot cancer, och även åldrande. Det har blivit en djupt rotad trossats, som driver industrin som säljer alla möjliga kosttillskott och krämer, säger Martin Bergö.

Men har det funnits vetenskapligt stöd för att antioxidanter i kosttillskott skyddar?

– Nej. Under 1980 och 90-talen gjordes stora studier men man kunde inte visa att de skyddar. Tvärtom fick flera studier avbrytas för att det verkade som om de som åt kosttillskott oftare fick cancer. 2014 var vi först med att visa att antioxidanter skyddar både friska celler och cancerceller, vilket innebär att om man har cancer kan de påskynda utvecklingen och spridningen. Det har visats både för lungcancer och melanom.

Har det här visats i studier på människor?

– Vi har visat det på möss – när de får extra antioxidanter, sprider sig cancern dubbelt så fort. Vi kan inte göra dessa studier på människa, det skulle vara oetiskt. Men vi har odlat melanom-celler från människor, och när vi ger dem antioxidanter börjar de direkt att röra sig snabbare. När det gäller hudkräm har vi inte sett tydlig effekt, det måste vi fortsätta studera. Men Strålsäkerhetsmyndigheten varnar ändå personer som har, har haft eller har ökad risk för malignt melanom ska undvika både kosttillskott och hudkrämer med höga halter antioxidanter.

Martin Bergö. Foto: Oskar Allerby/Folkuniversitet.

Martin Bergö. Foto: Oskar Allerby/Folkuniversitet

 

Vad är egentligen antioxidanter, vilka ämnen ska jag titta efter?

– I kosttillskott är det framförallt E-, A- och C-vitamin, och betakaroten. Däremot är B- och D-vitamin inte antioxidanter. I krämer är det ofta retinylpalmitat, retinoler, betakaroten, A- och E-vitamin.

Hur är det med vanlig mat då? Jag äter mycket frukt och grönsaker – ska jag oroa mig då?

– Det vi har tittat på är när man tar extra tillskott och de doser man kan få i sig då. Gillar man blåbär eller broccoli ska man äta det, och andra frukter och grönsaker. Det är ju bra av andra anledningar. Men inte ta extra tillskott. Det finns heller ingen anledning att äta en liter blåbär om dagen och tänka att nu gör jag något bra. Det är en dosfråga.

Så vad ska jag göra om jag inte tillhör någon riskgrupp?  

– Det kan vara så att kosttillskotten skyddar en helt frisk person. Men så fort man har en tumör så kan antioxidanterna hjälpa den tumören. Och en liten lungtumör kan finnas i tio år innan den märks och diagnostiseras. Jag tycker inte att kosttillskott ska användas alls om det inte finns en kliniskt påvisbar brist.

Men är inte det här att skrämma upp folk i onödan?

– Vi har fått sådan kritik. Men effekten vi ser är ganska kraftig, och då vill vi förmedla det. Jag tror att detta är en allvarlig sak, därför yttrar jag mig på det sättet. Och det är bättre att ta det säkra för det osäkra. Det finns inga bevis för att antioxidanter i kosttillskott skyddar och starka bevis för att det påskyndar spridningen. Så det är läge att varna.

 

Läs gärna här om kostens betydelse för att minska risken för cancer. 


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.