Karin har samlat in över 400 000 till forskningen

Karin Wöyer Amcoff lever med spridd obotlig cancer men hoppas att vetenskapen ska se till så att hon får vara med länge till. Samtidigt som hon genomgått immunterapi, en behandlingsmetod byggd på den senaste forskningen, har hon samlat in pengar till mer cancerforskning. I höstas ordnade hon galan Music beats cancer – vilket genererade 405 748 kronor. 

Har samlat in över 400 000 till forskningen
Musikern Karin lever med obotlig cancer. Foto: Gösta Fries

Hon kände sig trött, så väldigt trött. I april 2022 fick Karin Wöyer Amcoff beskedet att den oigenkännliga tröttheten berodde på cancer i tarmen.   

– Det kändes för jävligt. Men då visste jag inte att tumören förmodligen funnits där i många år, så jag tänkte ”okej, operera bort den då – så är det väl bra sedan”. 

65-åriga Karin gör en kort paus. Hon berättar sedan att hon efter operation fick det tunga beskedet att sjukdomen spridit sig.   

– Spridd elakartad cancer, säger Karin dröjande. Man tror att man ska dö direkt, men som en kompis sa ”förut var det så, inte nu längre”. 

Karin Wöyer Amcoff
Karin ville först inte berätta för sina barn om cancerbeskedet. Foto: Gösta Fries

Karin, som är musiker och bosatt i jämtländska Strömsund med maken Björn, ville först inte berätta för sina barn om cancerbeskedet. 

Jag sa som det var, att jag har obotlig cancer.

– Men min man sa ”det måste du göra”. Så jag sa som det var, att jag har obotlig cancer.  

Påbörjade en immunteraipbehandling

Palliativ vård uppstartades i bromsande och livsförlängande syfte. Första året blev hon behandlad med cytostatika, men sommaren 2023 påbörjades en immunterapibehandling med Pembrolizumab, en antikropp som aktiverar immunförsvaret så att det angriper cancercellerna.

Man kan få svåra biverkningar av immunterapi men för mig har det gått jättebra.

– Läkaren förklarade att immunterapi var något som kunde fungera på min typ av cancer efter att de, med hjälp av tuff cytostatika, fått ner antalet metastaser. Man kan få svåra biverkningar av immunterapi men för mig har det gått jättebra. Jag mår precis som innan, säger Karin.   

Tack vare forskning, och nya typer av behandlingar och läkemedel, kan man idag leva länge trots kronisk cancer. För att bidra till cancerforskningen bestämde sig Karin sommaren 2023 för att ordna en cancergala där pengarna skulle gå till Cancerfonden. 

Karin har genomgått immunterapi, en behandling som aktiverar immunförsvaret så att det angriper cancercellerna. Foto: privat

 – Det är så många som drabbas. Jag tänkte ”jag skulle vilja dra in en massa pengar”. Tidigare har jag samlat in mindre summor, i samband med min födelsedag bland annat.

Landshövdingen invigde

Karin gjorde en kalkyl och började leta sponsorer och artister. En kompis kom med idén att ha en auktion i samband med galan och allt eftersom tog planen form. I november arrangerades Music beats cancer på Folkets hus i Strömsund.   

– Sammantaget blev det jättebra, utbrister Karin. Landshövdingen Marita Ljung invigde och höll ett jättefint tal. Jämtlands president Eva Röse skickade en filmhälsning. Flera artister har gjort inlägg på sociala medier och uppmanat folk att hjälpa mig med insamlingen. Både sponsorer och publiken var så glada och pengar rullade in. Det blev precis så lyckat som jag hoppats. 

Galan blev precis så lyckad som jag hoppats.

Galan gav 380 662 kronor och i efterhand har Karin samlat in ytterligare 25 086 kronor. Så totalt blev summan 405 748 kronor till Cancerfonden.  

– Jag har mina bubbeltorsdagar som jag ordnar då och då på Hotel Nordica, berättar hon. Då samlas vi ett gäng tjejer, kvinnor och tanter och dricker bubbel, äter snittar och kör quiz. Jag brukar lägga swishlappar på borden. Folk är givmilda. Det går att få in pengar.

Musiken är en viktig del av Karin Wöyer Amcoffs liv och musik var också temat för den gala hon arrangerade hösten 2023 för att samla in pengar till cancerforskningen. Foto: Gösta Fries.

Tar en sak i taget

Just nu har Karin gjort flertalet undersökningar som godkänner att hon kan få påbörja ännu en immunterapibehandling. Efter det görs provtagningar igen, så man ser att ”allt fungerar enligt plan”. 

– Jag är inte ångestlagd av mig, men tiden fram till olika lägesbesked är fruktansvärd. Då händer det att jag bryter ihop. I övrigt är jag positiv. Många brukar säga ”att du orkar”. Men det finns bara två alternativ. Antingen kan jag ligga i fosterställning och vänta på att dö – eller så gör jag inte det.

Sörj inte bort dagar i onödan och ta en sak i taget.

– Det blir inte bättre av att man sörjer hela tiden. Jag lever efter två deviser; sörj inte bort dagar i onödan och ta en sak i taget.   

Nyligen kom Karin och maken Björn hem från en resa till Tjeckien. Karin konstaterar att de hittar på en massa roliga grejer i vardagen. Tack vare att paret bland annat pensionssparat privat kunde Björn sluta jobba redan vid 59 års ålder.   

– Han hade tänkt gå i pension när han fyllt 60, men jag är jättetacksam att han kunde sluta arbeta tidigare så att vi får mer tid tillsammans. Och jag har bestämt mig för att ta ut all min pension på fem år för att kunna unna mig mer. Jag tycker att jag är värd det med cancern i kroppen.

– Vi reser, går på konserter och roar oss i stort. Jag ska till exempel gå på Bruce Springsteen i sommar.

Modeshow för äldre kvinnor

Efter en kort paus lägger Karin till:   

– Min läkare sa inför förra sommaren ”se till att du får en bra sommar – jag kan inte lova dig fler somrar även om jag hoppas”. Det kändes tufft, det är klart att jag inte vill dö… Men jag försöker att inte tänka på det. Oftast händer det på nätterna när jag inte kan sova. Då är döden hos mig ibland.

– Dagarna däremot fyller jag med roliga saker så mycket jag kan. Jag har fantastiska människor omkring mig: min man, mina barn och goda vänner. Jag hoppas att Gud, forskarna och vetenskapen grejar det så att jag får vara med länge till. Jag har ett bra liv, utöver cancern.   

Några dagar efter intervjun berättar Karin att hon varit på ett möte med Golden Age Models, en modellagentur för mogna kvinnor.  

Vi har bestämt oss för att starta ett samarbete med en stor modeshow för äldre kvinnor här i Strömsund i höst, där intäkterna återigen går till Cancerfonden.


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.