"Känns självklart att vara månadsgivare"

Jenny Mitts förlorade sin bror Magnus i cancer när han bara var 28 år gammal. – Jag får inte tillbaka min bror, men det är en tröst att forskningen går så snabbt framåt. För mig känns det självklart att vara månadsgivare, säger hon.

Jenny förlorade sin bror i cancer.
Jenny Mitts förlorade sin bror Magnus i cancer. Hon tycker att det är en självklarhet att vara månadsgivare, för att stödja forskningen. Foto: Casper Hedberg

Det är 22 år sedan Jenny Mitts storebror fick diagnosen cancer i urinblåsan. Det var en så aggressiv form att han bara levde i fyra månader efter diagnosen.

Sedan dess har cancer gjort sig påmind i Jennys liv med jämna mellanrum. Hennes mamma har vid två tillfällen – med 20 års mellanrum – drabbats av bröstcancer. Hennes svärmor avled i bukspottkörtelcancer. Flera vänner har också drabbats.

Kan inte låta bli att vara optimist.

– Detta är verkligen vår tids folksjukdom. Men jag kan ändå inte låta bli att vara optimist. Jag ser att unga killar som i dag får samma diagnos som Magnus kan behandlas och överlever.

Och när det gäller bukspottkörtelcancer läste jag om en studie från Lunds universitet där ett nytt test gör det möjligt att upptäcka den tidigt, vilket ökar chansen till överlevnad, säger Jenny Mitts.

Två luncher i månaden

Hon har i många år varit månads­givare till Cancerfonden.

– Jag har full respekt för om inte alla har råd att bidra, men det är ett så viktigt arbete som forskarna gör att jag tycker att alla vi som kan ska bidra och sätta undan en slant för ett livsviktigt syfte. Det handlar om att kanske avstå två luncher ute i månaden. Mer är det faktiskt inte, säger Jenny Mitts och tillägger:

– Ju fler vi är som bidrar, desto mer kraft kan forskarna lägga på att knäcka den här sjukdomen som förstör så många liv, säger Jenny.

600 mijoner till forskningen

Månadsgivarna hjälper till att driva forskningen framåt och lade grunden till att Cancerfonden under 2019 kunde dela ut över 600 miljoner kronor till olika forskningsprojekt.

– Vi får inget statligt stöd utan är helt beroende av gåvor. Vi är otroligt tacksamma över månadsgivarnas stöd. Som månadsgivare ger man forskningen de bästa förutsättningarna, säger Björn Hellström på Cancerfonden.

– Regelbundna gåvor håller nere Cancerfondens kostnader samtidigt som forskarna kan planera sitt arbete lång­siktigt, fortsätter Björn.

Cancerfondens uppdrag

Vid sidan av forskningsfinansiering har Cancerfonden två andra uppdrag: 

  • Sprida kunskap om cancer och hur vi kan minska risken att drabbas.
  • Genom påverkansarbete skapa förutsättningar för en trygg och jämlik vård.

Läs mer om Cancerfondens uppdrag här.

Vad många inte känner till är att den som skänker pengar har rätt att få skatteavdrag på 25 procent för sina gåvor om de överstiger 200 kronor vid varje gåvotillfälle och totalt minst 2 000 kronor under ett kalenderår. 

Stor flexibilitet

Om man som månadsgivare exempelvis skänker 150 kronor kan det vara en god idé att höja till 200 kronor, vilket alltså inte innebär en högre kostnad för givaren eftersom man får tillbaka 50 kronor i skatteavdrag. Det går enkelt att ändra den summa man skänker på Cancerfondens hemsida.

– Här finns stor flexibilitet. Om du som månadsgivare vill pausa en period går det också alldeles utmärkt. Vi har stor respekt för att förutsättningarna kan förändras under olika perioder i livet, säger Björn Hellström. 

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.