H.K.H. Kronprinsessan Victoria beskyddare av Rosa Bandet

Den 1 oktober startar Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj och under oktober färgas hela Sverige rosa i kampen mot cancer. H.K.H. Kronprinsessan Victoria är kampanjens officiella beskyddare och den Oscarsbelönade skådespelaren Alicia Vikander har designat årets rosa band.

Cancerfondens Klas Kärre, Ulrika Årehed Kågström och Alexandra Von Melen med H.K.H. Kronprinsessan Victoria på Kungliga slottet. Foto: Andrea Björsell

H.K.H. Kronprinsessan Victoria Foto: Andrea Björsell

Tillsammans med dessa engagerade kvinnor uppmärksammar vi bröstcancer, den vanligaste cancerdiagnosen bland kvinnor, och samlar in pengar till cancerforskning.

– Jag blev så glad och stolt när jag fick frågan om att formge Cancerfondens rosa band. Jag, som så många andra, har upplevt cancer på nära håll och det här är mitt bidrag, säger Alicia Vikander om uppdraget. 

Under oktober varje år bär hundratusentals personer ett rosa band för att visa sitt stöd för kampen mot cancer och bröstcancer. För åttonde året i rad bär även H.K.H. Kronprinsessan Victoria, som kampanjens officiella beskyddare, det rosa bandet för att uppmärksamma cancerfrågan och vikten av cancerforskning.

– Vi är stolta över att dessa två fantastiska kvinnor har valt att stödja den här viktiga kampanjen. Rosa Bandet förenar oss alla i kampen mot cancer och det stora engagemanget har gjort kampanjen till något av en folkrörelse. Tack till alla företag och engagerade människor som hjälper oss att samla in pengar till svensk cancerforskning, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden.

Under oktober arrangerar hundratals privatpersoner och föreningar olika evenemang till förmån för Cancerfonden. Hundratusentals människor bär det rosa bandet och väljer att köpa rosa produkter från Rosa Bandets sponsorer för att visa sitt stöd och bidra till svensk cancerforskning. 

Fakta om bröstcancer i Sverige

  • Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen bland kvinnor
  • Drygt 8 000 kvinnor får årligen bröstcancer
  • Cirka 50 män får årligen bröstcancer
  • I dag överlever mer än 80 procent av dem som får bröstcancer
  • Varje år dör närmare 1 400 kvinnor av bröstcancer
  • Medianåldern vid bröstcancerdiagnos är drygt 60 år

Om Rosa Bandet-kampanjen

Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj pågår 1-31 oktober och genomförs i år för fjortonde året i rad. Kampanjen syftar till att bekämpa cancer genom att samla in pengar till svensk cancerforskning, sprida kunskap om cancerprevention och bröstcancer samt genom att bedriva påverkansarbete mot beslutsfattare. Sedan starten 2003 har Cancerfonden – tillsammans med privatpersoner, företag och föreningar – samlat in drygt 593 miljoner kronor till svensk cancerforskning.

Mer om kampanjen finns på cancerfonden.se/rosabandet