Föräldrar vill förbjuda tobak och nikotin på skoltid

Bruket av vitt snus och e-cigaretter har ökat i snabb takt bland barn och unga de senaste åren. En ny Novusundersökning med svar från svenska föräldrar, visar att 89 procent vill se ett förbud mot användning av tobaks- och nikotinprodukter på skoltid.  

En ung kvinna stoppar en vit snus under läppen
Enligt en ny undersökning vill 89 procent av Sveriges föräldrar vill se ett förbud mot användning av tobaks- och nikotinprodukter på skoltid. Foto: Sanna Percivall

– Föräldrar efterfrågar hjälp från samhället för att hålla sina barn borta från dessa produkter, säger Lisa Lennartsdotter Ermann på Cancerfonden.  

Bruket av nikotinprodukter har ökat markant bland barn och unga i Sverige. Vitt snus och e-cigaretter är numera en del av vardagen på många högstadier och gymnasieskolor.

Enligt den senaste skolundersökningen från CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, hade 23 procent av högstadieeleverna använt någon form av tobak/nikotin månaden innan de tillfrågades. Motsvarande siffra för gymnasieeleverna var 39 procent. På tio år har bruket av snus bland tjejer i tvåan på gymnasiet ökat från fyra till 26 procent.

Föräldrar frågar nu samhället om hjälp för att hålla sina barn ifrån de här produkterna.

 Med smaker som cola, vanilj och hallonsoda blir vitt snus särskilt attraktiva för unga. Foto: Theresia Köhlin

Vitt snus bakom ökning hos unga

Vitt snus kom ut på marknaden 2016 och är numera den överlägset mest använda snussorten i både högstadiet och gymnasiet. E-cigaretter, eller vape som det också kallas, lanserades i början av 2000-talet.

Lisa Lennartsdotter Ermann, sakkunnig på Cancerfonden, menar att det är för tidigt att titta på de långsiktiga konsekvenserna av vitt snus och e-cigaretter. Men att man redan nu kan konstatera att de har en indirekt koppling till cancer.

– Vi vet att nikotin är starkt beroendeframkallande, särskilt för unga. Forskning visar att användningen av snus och e-cigaretter ökar risken för att börja röka. Det i sin tur leder till allvarliga hälsokonsekvenser och en förhöjd risk för cancer.

– Det bästa vore att införa de regleringar som föräldrarna efterfrågar, för det här är inte nödvändiga produkter, säger Lisa Lennartsdotter Ermann. Foto: Theresia 

Det ökade bruket av vitt snus och e-cigaretter sker samtidigt som den nedåtgående trenden för rökning i befolkningen har avstannat.

– En oroväckande utveckling, konstaterar Lisa Lennartsdotter Ermann.

Föräldrarna vill se förändring 

Undersökningen från Novus, gjord på uppdrag av Cancerfonden, med svar från över 700 svenska föräldrar med barn i åldern 12–18 år, visar att majoriteten av föräldrar efterlyser tuffare regleringar av tobaks- och nikotinprodukter.

Snus är ingen rökavvänjningsprodukt, snarare tvärtom.

Bland resultaten sticker följande ut:

  • 89 procent vill se ett förbud mot användning av tobaks- och nikotinprodukter på skoltid. 
  • 89 procent är positiva till att förbjuda marknadsföring av nikotinprodukter.
  • 76 procent vill se en skattehöjning på snus och e-cigaretter. 
  • 70 procent ställer sig bakom ett förbud mot smaksättning av alla nikotinprodukter.

– Detta får mig att tänka att föräldrar efterfrågar hjälp från samhället för att hålla sina barn ifrån de här produkterna. Föräldrar ser att samhället behöver stötta och bidra till att färre personer, och framför allt barn, börjar med tobak och nikotin. Det är ett ansvar föräldrarna inte kan bära själva, säger Lisa Lennartsdotter Ermann.

Godissmaker och färgglad design lockar 

Vitt snus förs ibland fram som en rökavvänjningsprodukt, men enligt Lisa Lennartsdotter Ermann finns inga belägg för att det har den effekten. I stället riskerar det att bli ungas inkörsportort till rökning.

Skolan måste vara en plats där barn och unga skyddas.

Med ständigt nya godissmaker som lime, hallonsoda, cola och vanilj, ice tea peach, färgglad design och generösare marknadsföringsregler än för andra nikotinprodukter faller det sig naturligt att även barn och ungdomar nås av den vita snus-reklamen.

– Snus är ingen rökavvänjningsprodukt, snarare tvärtom. Att stötta dem som vill sluta röka är alltid viktigt, men det kan inte göras med snus. För att minska rökningen i samhället finns många saker man skulle kunna göra i stället för att marknadsföra snus, säger Lisa Lennartsdotter Ermann.

Skolan ska vara en trygg plats – fri från nikotin. Föräldrar vill se politiska åtgärder. Nu är det dags att agera. Foto: Theresia Köhlin

– Det bästa vore att införa de regleringar som föräldrarna efterfrågar, för det här är inte nödvändiga produkter. Vi säger inte att de ska förbjudas helt, men det finns ingen anledning att de ska vara så tillgängliga och attraktiva för unga.

Lisa Lennartsdotter Ermann känner förtröstan i att så stor andel av svenska föräldrar vill göra vad de kan för att hindra sina barn och ungdomar från att använda nikotin och tobak. 

– Vi är positiva till att så många föräldrar ser behovet av nikotinfri skoltid. Vi behöver skapa fler stöttande miljöer för att unga ska avstå från alla tobaks- och nikotinprodukter. Skolan måste vara en plats där barn och unga skyddas. Svaren från föräldrarna i vår undersökning vittnar om en förståelse för att politiska åtgärder behövs, nu är det upp till politiken att agera! 


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.

Illustration av ett brev