Livsstil
Granskad
17 jun 2016
Sidansvarig
Britta Hedefalk
Granskning
Katarina Bälter

Matvanor

Det sammanfattade kunskapsläget visar att hälsosamma matvanor minskar risken för att insjukna i cancer.

Inom forskningsfältet nutritionsepidemiologi granskar forskare kostens effekt på hälsa i stora befolkningsgrupper. Alla typer av cancersjukdomar är inte kopplade till matvanor, men hälsosamma matvanor minskar risken att drabbas av exempelvis  cancer i matstrupe, magsäck, tarm, munhåla och svalg. Dessutom minskas risken för ytterligare några cancersjukdomar genom att undvika övervikt.


Ladda ner vår nya skrift om cancerprevention (pdf)

I en rapport från World Cancer Research Fund baserad på tusentals vetenskapliga artiklar skriver man att hälsosamma matvanor som minskar risken att drabbas av cancer innehåller en stor andel grönsaker, bönor, fullkornsprodukter, nötter och frukt – livsmedel som är rika på vitaminer, mineraler och fiber.

Dessutom bör man välja fisk och fågel istället för charkuterier så som exempelvis korv, bacon och skinka eller rött kött. En generell rekommendation är att äta mycket av livsmedel som innehåller ”skyddande” ämnen såsom fiber och vitaminer, samt begränsa konsumtionen av livsmedel som innehåller ”skadliga” ämnen för kroppen, såsom exempelvis charkuterier.

Det är även viktigt att begränsa konsumtionen av energirika livsmedel, som läsk och godis, eftersom de ökar risken för att bli överviktig vilket i sin tur ökar risken för vissa cancerformer. Slutligen är det bättre att äta livsmedel som är rika på viaminer och mineral istället för kosttillskott, eftersom dessa livsmedel även är rika på andra ämnen, exempelvis fiber som hjälper till att hålla igång magen och därmed kan minska risken för tarmcancer.

Nyckeln till hälsosamma matvanor är att hitta nyttiga livsmedel och rätter som man tycker är goda, som är tillgängliga i vardagen, lätta att laga och går att köpa till ett rimligt pris.  Naturligtvis kan man unna sig sitt favoritgodis eller en pizza lite då och då, men det kan vara klokt att fundera på vad som är bra vardagsvanor och vad som är festmat.  

Smarta val som kan minska risken för cancer:
• Ät en varierad kost med mycket grönsaker, bönor, fullkornsprodukter, nötter och frukt.
• Välj fågel och fisk i första hand istället för rött kött och charkuterier.
• Ät högst 500 gram tillagat rött kött (nöt, - fläsk, -lamm- eller getkött) per vecka och undvik charkuterier.
• Begränsa konsumtion av energirika livsmedel med tillsatt socker, såsom läsk och godis.
• Om du dricker alkohol, var måttlig.
• Välj livsmedel rika på vitaminer och mineraler istället för kosttillskott.

Mat – en faktor av flera

Mat är ett ofta förekommande ämne i media. Stora rubriker talar om för oss vad som är bra och dåligt. Till och med böcker i ämnet ropar ut titlar som ”Maten som skyddar mot cancer”, ”Ät dig frisk” och ”Super Mat – vägen till ett friskare liv”. Det är lätt att få intrycket att det skulle kunna gå att undvika sjukdom genom att äta en viss mängd blåbär, broccoli eller linfrön varje dag. Så enkel är dock inte verkligheten.

Bra matvanor är en av flera faktorer i en hälsosam livsstil. Utöver mat omfattar en hälsosam livsstil även regelbunden fysisk aktivitet, att man inte röker, ingen eller måttlig alkoholkonsumtion och att man söker skugga soliga sommardagar mellan klockan 11-15.

Men man kan aldrig säga varför just en enskild person insjuknar i cancer, en person kan ha hälsosamma levnadsvanor men drabbas av cancer i alla fall. Det är många olika faktorer som spelar in när cancersjukdom uppstår. Livet är komplext och vi utsätts ständigt för olika faktorer, både de som minskar och ökar risken för cancer. En del personer har en ökad ärftlig känslighet för att drabbas av cancer, andra utsätts för faktorer som vi i dag kanske inte känner till påverkar cancerrisken. Men när man studerar livsstilsfaktorer i stora befolkningsgrupper, ofta tiotusentals personer, ser man att personer som har en hälsosam livsstil under lång tid har en lägre risk att drabbas respektive dö av cancer jämfört med personer med en ohälsosam livsstil.

Forskningen har tagit många kliv framåt de senaste decennierna tack vare resultat från många olika forskningsfält, från såväl stora befolkningsstudier som experimentella studier på cancerceller i laboratorier, vet vi i dag att en hälsosam livsstil, där bra matvanor ingår, leder till förbättrad livskvalitet, minskad risk för cancer och annan ohälsa.