Bergö, Martin Olof – Exploring BACH1-induced coordination of redox and metabolic pathways in cancer metastasis

Martin Olof Bergö
Karolinska institutet
2021
Finansieras med
6 000 000 kr
Forskningsområde: preklinisk forskning

Bakgrund

För sex år sedan upptäckte vi att antioxidanter (exv. E-vitamin) påskyndar tillväxten av lungtumörer genom att minska nivåerna av fria radikaler. Vi fann också att antioxidanter som tas under längre tid påskyndar spridningen av cancerceller i möss med malignt melanom och lungcancer. Detta innebär att antioxidanter skyddar cancerceller från fria radikaler och gör dem mer aggressiva. Vi rekommenderar därför cancerpatienter, canceröverlevare och personer med ökad risk för cancer att undvika kosttillskott med antioxidanter och istället fokusera på en balanserad kost.

Beskrivning

Vi fann att när antioxidanter sänker nivån av fria radikaler i cancerceller så ansamlas ett protein som heter BACH1 och att BACH1 stimulerar cellernas sockerförbrukning, vilket kallas Warburg-effekten efter den tyska forskaren Otto Warburg. Vi fann också att patienter med lungtumörer som har höga nivåer av BACH1 överlever kortare tid än patienter vars tumörer har låga nivåer. Och vi vet att en tredjedel av lungtumörer har mutationer som gör att de ökar sin egen produktion av antioxidanter. Vi ska nu ta reda på underliggande mekanismer och försöka identifiera måltavlor för nya läkemedel som hämmar cancerprogressionen.

Mål

Våra fynd har lett till nya viktiga frågeställningar och öppnat dörrar till att förstå hur tumörceller sprider sig. I vårt föreslagna projekt till Cancerfonden planerar vi identifiera exakt vilka processer, enzymer, och metabola faktorer som styr förmågan hos antioxidanter och BACH1 att stimulera metastasering av lungtumörer och andra cancerformer. Vi kommer också definiera den kliniska betydelsen av att angripa dessa processer med existerande eller nya läkemedel i syfte att blockera eller behandla metastaser. Vi tror att vi i detta projekt kommer kunna ta fram ny kunskap som är viktig för grundforskning, kliniska frågor och folkhälsa.