Lena Claesson-Welsh – Årets cancerforskare 2017

Lena Claesson-Welsh är en professor med blodkärl i fokus. Nu tilldelas hon Cancerfondens utmärkelse "Årets Cancerforskare" och Cancerfondens största anslag, sex miljoner kronor under tre år.

Hon belönas med utmärkelsen för sina framgångsrika studier om blodkärl och vad som styr bildningen av nya blodkärl när cancertumörer växer. Blodkärl är avgörande för att tumören ska få näring och för spridningen av cancer. Utmärkelsen delades ut under galan Tillsammans mot cancer i TV4.

– Det är en ära att bli utnämnd till Årets cancerforskare av Cancerfonden! Den forskning som mitt team och jag bedriver försöker förstå hur tumörers blodkärl fungerar, förstår vi det så kan vi också kontrollera tumören. Stort tack till alla Cancerfondens givare som gör det möjligt för oss att fortsätta vårt envisa sökande efter svar, säger Lena Claesson Welsh, professor i medicinsk biokemi vid Uppsala universitet.

Kunskapen möjliggör nya mediciner

I tumörer bildas nya blodkärl för att försörja tumörcellerna med näring och syre, vilket stödjer tumörens tillväxt.

Blodkärlen möjliggör också spridning av tumören till andra delar av kroppen, så kallad metastasering.

Ämnen som reglerar bildningen av blodkärl kan därför hämma cancerns tillväxt. Lena Claesson Welshs grundforskning ger kunskap som kan möjliggöra nya cancerhämmande mediciner och nya kombinationsbehandlingar. 

– Professor Lena Claesson-Welsh tar sig an en av cancerforskningens stora utmaningar i dag - att stoppa och hämma spridning av cancer. Hon har under många år bedrivit djuplodande grundforskning kring hur blodkärl bildas och fungerar inom tumörer, och de spännande resultaten försöker hon nu översätta till nya behandlingsmetoder. Lysande forskning vars resultat kommer göra skillnad för framtida cancerpatienter. Det är en ära att tilldela Lena Claesson-Welsh utmärkelsen ”Årets cancerforskare”, säger Klas Kärre, ordförande för Cancerfondens forskningsnämnd.

Framgångsrika forskare blir förebilder

Utmärkelsen ”Årets cancerforskare” instiftades förra året med syftet att lyfta fram cancerforskarnas kamp mot cancer i labbet, vid datorn eller i sjukvården. Utmärkelsen delas årligen ut till förebilder inom framgångsrik svensk cancerforskning. Det är Cancerfondens forskningsnämnd som utser ”Årets cancerforskare”. 2016 gick utmärkelsen till professor Thomas Helleday.


Lena Claesson-Welsh, tilldelas Cancerfondens utmärkelse "Årets cancerforskare" 2017. Foto: Jonatan Gammel.

Motivering från Cancerfondens forskningsnämnd

Lena Claesson-Welsh tilldelas utmärkelsen för sina insatser inom ämnesområdet angiogenes, studier av hur blodkärl bildas och växer.

Hon har i en rad excellenta publikationer knutit samman biologisk grundforskning och translationell utveckling genom att identifiera ämnen som påverkar nybildning och av blod- och lymfkärl och läckage genom dessa strukturer.

I en spännande nyorientering av sina studier har hon observerat hur sådana ämnen även kan påverka immunförsvaret mot cancer, vilket kan öppna för nya kombinationsbehandlingar.

Cancerfondens forskningsnämnd belönar Lena Claesson-Welsh med årets största forskningsanslag och titeln ”Årets cancerforskare”.

Vill du läsa mer om vad cancer är och hur cancer utvecklas? Läs mer här.

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.