Över en halv miljon till forskningen

Några rejäla golfslag från havet, norr om Falkenberg i Halland, ligger Björnhults golfklubb. Här har vännerna Hans Segerkvist, Joachim Höök och Glenn Persson under fyra års tid arrangerat en golftävling till förmån för Cancerfonden.

Glenn Persson, Hans Segerkvist och Joachim Höök är vännerna som ligger bakom arrangemanget av välgörenhetstävlingen. Foto: Håkan Johansson

Alla tre har fritidshus i Olofsbo i närheten och när en lite mindre tävling som samlade in pengar till cancerforskningen ville lämna över arrangemanget till någon ny kraft så sa kompisarna att ”vi tar över”. Detta var år 2020 och eftersom alla tre hade drabbats av cancer i familjen så kände de att de ville bidra.

– 2009 gick min pappa bort i cancer och det var förstås ganska omvälvande. Vi har liknande erfarenheter alla tre så vi kände att vi vill fortsätta köra på med tävlingen, säger Joachim Höök. 

Nästan 600 000 kronor till cancerforskningen

Redan första året fylldes platserna i Cancergolfen på Björnhult snabbt och 96 spelare deltog i en fyrmannascramble och totalt samlade de in 68 000 kronor till Cancerfonden.

Året därpå skalade man upp ytterligare och arrangörerna har längs vägen utvecklat allt fler sätt att locka deltagare och sponsorer. Förra året deltog 44 lag med 176 tävlande och insamlingen kom upp i hela 232 000 kronor. Totalt under de fyra åren har tävlingen samlat in otroliga 592 000 kronor.

Ett slag mot cancer på Björnhults golfklubb. Foto: Håkan Johansson

– Tävlingen blir snabbt fulltecknad och det är många som inte vill missa den. Platserna tar slut på bara någon vecka och det kommer deltagare från många olika platser. En del åker dit med husbilen en helg för att vara med och spela, säger Joachim Höök.

– Nu är startfältet fullt, vi får inte in fler deltagare under en och samma dag. Vi startar när det ljusnar och håller på hela dagen, säger Joachim.

Det är löpande start som gäller och deltagarna betalar 500 kronor i startavgift och i det ingår lunch. Björnhult Golf är medarrangör och upplåter banan till tävlingen under dagen.

Klubben har varit väldigt engagerad och hjälper till att dra in sponsorer och bidra till en lyckad dag. Klubben får in greenfee-avgifter av gästerna och ser en ökad försäljning i restaurangerna och i golfshoppen så det blir en positiv effekt för dem också.

Många sätt att bidra

Arrangörerna genomför många olika aktiveringar under dagen för att samla in pengar till forskningen och det är allt från sponsorskyltar och att företag är hålsponsorer till lotterier och auktioner med fina vinster.

Fotbollsklubbarna Elfsborg och Falkenberg har bidragit med signerade fotbollströjor och Henrik Stenson har skänkt en signerad flagga från British Open och andra saker. 

Framåt kvällen är det prisutdelning och auktion och då är spänningen stor när resultatet från insamlingen ska räknas ihop. 

– Vi lägger ner mycket jobb på det här men det är extremt tillfredsställande och man får väldigt mycket uppskattning från alla deltagare, säger Joachim, som varje år stolt kan konstatera att insamlingen slagit nya rekord.

Det är otroligt givande så man ska inte vara rädd för att ge sig på en sådan utmaning.

Vad har era lärdomar varit från att ha arrangerat i fyra år?

– Det är otroligt givande så man ska inte vara rädd för att ge sig på en sådan utmaning. Är man några personer som driver det i nära samarbete med klubben så funkar det bra.

Lördagen den 21 september är det dags igen för Ett slag för Cancerfonden, för femte året, vilket Joachim, Hans och Glenn ser fram emot med förväntan om ännu ett viktigt bidrag till nya forskningsframsteg.

För vännerna betyder golf gemenskap. Och det är en tydlig parallell till kampen mot cancer – tillsammans ska vi besegra cancer!

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.