Stort stöd från svenska folket under cancergalan

Hela 16 400 personer valde att bli nya månadsgivare till Cancerfonden under kvällens gala Tillsammans mot cancer. Ett stort och viktigt bidrag till svensk cancerforskning. När direktsändningen i TV4 var slut fortsatte ännu fler givare att strömma in.

JBA 5977. Fotograf: Erik Thor

– Svenska folket visade ikväll ett stort engagemang för att besegra cancer. Det är bara tillsammans vi kan nå den visionen. Vi är glada och tacksamma över alla som på olika sätt bidrar i den kampen, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare Cancerfonden.

Artister hedrade nära och kära
Några av våra mest folkkära artister medverkade i galan och delade med sig av sina berättelser och tragiska erfarenheter av cancer. Jonas Gardell bjöd på ett rörande framförande till minne av en nära vän som gick bort i cancer tidigare i år. Peter Jöback hann tyvärr inte försonas med sin far innan han gick bort i cancer och bjöd på ett gripande uppträdande. Lisa Ekdahl hyllade sin pappa som ägnat sitt liv åt forskningen och som hon förlorat i cancer. 

Varje år får drygt 60 000 personer i Sverige en cancerdiagnos. Det innebär att mer än var tredje person som lever i Sverige idag kommer att få ett cancerbesked under sin livstid. Men tack vare forskningen överlever i dag två av tre cancer. På 50-talet var den siffran en av tre. 

 – Vi har kommit långt, men ännu är vi inte i mål. För att ännu fler ska överleva behöver vi fortsätta satsa stort på forskningen. Med nya behandlingsmetoder och ny teknik flyttas positionerna fram steg för steg, säger Ulrika Årehed Kågström och fortsätter:

 – Jag vill rikta ett stort tack till alla som på olika sätt bidragit till det fina resultatet i kväll. Tack till alla som arbetat med och medverkat i galan, tack till våra patienter, forskare, artister och programledare som bjudit på sig själva och sina berättelser i hopp om att hjälpa andra. Detta är stort, avslutar Ulrika Årehed Kågström. 

Läs mer om galan här: cancerfonden.se/cancergalan

För mer information kontakta:

Frida Ekberg, pressekreterare 0702-731555. Frida.Ekberg@cancerfonden.se