Efva Attling designar Cancerfondens rosa band

När Cancerfonden genomför Rosa Bandet-kampanjen för femtonde året i rad sker det i samarbete med Sveriges ledande smyckesdesigner, Efva Attling. Hon har själv varit drabbad av bröstcancer och delar nu med sig av sin personliga historia. Mönstret på årets rosa band har hon designat i form av ett hoppingivande budskap – BEAT IT.

Efva Attling. Fotograf: Erik Persson

- För mig är livet än mer magnifikt nu, på andra sidan min cancer. Jag vill att fler ska få möjlighet att fortsätta uppleva livets storhet. Vi är så många som har överlevt denna sjukdom och jag vet att med mer resurser till cancerforskning så finns det hopp om att vi ska kunna besegra cancer: BEAT IT!, säger Efva Attling om uppdraget.  

Under oktober månad väljer en stor del av Sveriges befolkning att engagera sig i Rosa Bandet-kampanjen och bidra till svensk cancerforskning. Syftet med Rosa bandet-kampanjen är att samla in pengar till svensk cancerforskning, sprida kunskap om bröstcancer och cancerprevention samt bedriva påverkansarbete. I år, när kampanjen genomförs för femtonde året i rad tillsammans med privatpersoner, företag och organisationer, sker det i samarbete med en uppskattad designer.

- Vi är stolta över att Efva Attling i år designar Cancerfondens rosa band och dessutom delar med sig av sin historia. Hennes design och starka budskap på bandet fyller kampanjen med kraft. Det är bara tillsammans som vi kan besegra cancer, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden.

Om designern
Årets designer är en av Sveriges mest kända smyckesdesigner och hennes kreationer bärs runt om i världen. Hon driver företaget Efva Attling AB, som i år firar 21 år. Hennes design kännetecknas av rena klassiska former och inspirerande ordspråk och uttryck, något hon själv kallar  ”Beauty with a thought”. Efva bor och verkar i såväl Stockholm som New York.

Fakta om bröstcancer i Sverige
- Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen bland kvinnor
- Cirka 8 000 kvinnor får årligen bröstcancer – drygt 20 kvinnor om dagen
- Cirka 50 män får årligen bröstcancer
- I dag överlever mer än 80 procent av dem som får bröstcancer
- Varje år dör närmare 1 400 kvinnor av bröstcancer
- Medianåldern vid bröstcancerdiagnos är drygt 60 år

Pris och försäljningsställe
Rosa bandet kostar 30 kronor. Varje band kostar mindre än tre kronor att tillverka, resten går till Cancerfonden. Cancerfondens rosa band säljs på ICA, Lindex och Apotek Hjärtat.