Anna Martling utses till Årets Cancerforskare 2021

Professor Anna Martling tilldelas Cancerfondens utmärkelse Årets cancerforskare 2021. Priset delas ut i samband med den direktsända TV-galan Tillsammans mot cancer som sänds i TV4  den 11 januari. Anna Martlings forskning har bidragit till betydelsefulla förändringar i behandlingen av tarmcancer, både nationellt och internationellt. 

Anna Martling 2 Foto Andrea Björsell

– Jag är mycket glad och hedrad över att få motta detta pris. Tarmcancer är en av de vanligaste cancersjukdomarna i Sverige och som årligen drabbar nästan 7 000 personer. Tyvärr har sjukdomen fortfarande en hög dödlighet så detta är ett område där det verkligen går att göra stor skillnad för patienterna, säger Anna Martling

Anna Martling är professor i kirurgi med inriktning på kolorektal cancer vid Karolinska Institutet, samt överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset. Anna Martlings forskning spänner över diagnostik, behandling och rehabilitering, och hon har varit ledande i att utveckla nya behandlingsstrategier som har lett till förbättrad överlevnad och livskvalitet för patienter med tarmcancer.

Cancerfondens motivering lyder:

”För framstående forskning om tjock- och ändtarmscancer, sjukdomar som drabbar ca 7000 personer varje år i Sverige. Kirurgen Anna Martlings forskning ger patienter idag en ökad chans till bot eller längre överlevnad med god livskvalitet. Nu leder hon nya studier för att minska risken för återinsjuknande i tarmcancer och för att med precisionsmedicin identifiera de patienter som har mest nytta av en specifik behandling.”

Det är sjätte året som utmärkelsen ”Årets cancerforskare” delas ut med syfte att lyfta fram cancerforskares insatser i kamp mot cancer. Priset delas ut till framgångsrika svenska cancerforskare av Cancerfondens forskningsnämnd. De tidigare forskarna som fått utmärkelsen är:

  • 2020 – Professor Sophia Zackrisson
  • 2019 – Professor Ruth Palmer
  • 2018 – Professor Fredrik Mertens
  • 2017 – Professor Lena Claesson-Welsh
  • 2016 – Professor Thomas Helleday
 

Tillsammans mot cancer direktsänds måndagen den 11 januari klockan 20.00 på TV4 och TV4 Play. 

För mer information om galan "Tillsammans mot cancer" www.cancerfonden.se/cancergalan