Sven Melander

30 oktober 1947- 31 mars 2022

30 oktober 1947- 31 mars 2022

Folkkäre journalisten, skådespelaren och programledaren Sven Melander, som också var vår ambassadör, avled 31 mars 2022 efter en längre tids cancersjukdom. Tack för allt Sven, du har inspirerat och betytt så mycket för många.

Redan på 80-talet slog Sven igenom i rollen som Berra i ”Sällskapsresan” men han har bland annat även skrivit manus, varit programledare för ”Nöjesmaskinen”, setts i ”Tack för kaffet” och varit programledare för ”Melodifestivalen” 1994. 

Sven har också spelat revy och arbetat som översättare samt prisats som årets skåning. Han är också mottagare av TV-priset ”Kristallen”

På Facebook hade han med plattformen ”I huvudet på Sven Melander”, där han funderat på stort och smått i samhället.

Det är ett hedersuppdrag och jag ska sprida kunskap om sjukdomen.

 Jag kan med stolthet berätta att jag blivit utsedd till ambassadör för Cancerfonden. Det är ett hedersuppdrag och jag ska sprida kunskap om sjukdomen och engagera människor i kampen mot cancer, sa Sven när han blev ambassadör.

Som ambassadör har han bidragit med ett starkt engagemang och personlig erfarenhet av sjukdomen.

Sven drabbades av cancer 2018, högaggressivt lymfom och opererades och genomgick cellgiftsbehandling. 

2022 drabbades Sven av en ny cancer, i matstrupen. Han genomgick cellgiftsbehandling igen och fick sjukvård i hemmet. 

Sven fortsatte berätta om sin sjukdom och vikten av cancerforskningen även efter han drabbats av cancer igen och deltog bland annat i januari 2022 i Cancerfondens TV-kväll Tillsammans mot cancer. 

Humorn är en stor del av mitt liv, har man humor och självdistans blir livet så mycket lättare att leva. Kanske speciellt i den situation jag är i nu med en allvarlig sjukdom.

Sven har på ett glädjefyllt sätt spridit kunskap om sjukdomen och generöst bidragit till livsviktig cancerforskning i många år.

Läs mer om Sven Melanders engagemang

Träna med Sven Melander

Med humorn som motvapen

Den gubben går visst

Tack Sven för att du delat med dig av ditt liv

31 mars 2022 avled Sven Melander av sin cancersjukdom. I januari berättade han i Tillsammans mot cancer om att han drabbats av cancer igen. 

Ta del av berättelsen

Stötta livsviktig cancerforskning


Ge en gåva nu

Ge företagsgåva

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.