Pernilla Dahm Kähler, sektionschef och överläkare. Foto: Julia Andersson/Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Nyheter
Publicerad
28 apr 2017
Författare
Lisa Jacobson

Sänkt dödlighet i gynekologisk cancer prisas av Sahlgrenska

När de avancerade operationerna av kvinnor med äggstockscancer samlades till ett enda sjukhus ökade överlevnaden ordentligt. Därför belönas kvinnosjukvården med Sahlgrenska universitetssjukhusets kvalitetspris.

Äggstockscancer är en av de cancerformer som tyvärr ännu är svår att bota. Symtomen är otydliga och svåra att upptäcka i tid. Men forskningen går framåt både när det gäller diagnostik och behandling.

De senaste åren har det också blivit tydligt att ett riktigt erfaret operationsteam är avgörande för att förbättra chanserna för den som drabbats.

Sektionschef och överläkaren Pernilla Dahm Kähler och hennes kolleger inom kvinnosjukvården i Västra Götalandsregionen har länge arbetat för att centralisera operationerna av äggstockscancer till Sahlgrenska universitetssjukhuset, SU.

Genom att samla operationerna får personalen större vana och expertis, och det har gett resultat. Kvinnosjukvården har lyckats minska dödligheten i äggstocks- och äggledarcancer med hela 20 procent.

Fler kvinnor opereras och tiden mellan kirurgi och cytostatikabehandling har kortats. Nu har de belönats med SUs kvalitetspris för sina insatser.

– Jag är jätte-jättestolt över det vi har åstadkommit och att vi fått med oss alla dessa människor i arbetet, säger Pernilla Dahm-Kähler i ett pressmeddelande.

Hon fortsätter:

– Jag är också glad att denna patientgrupp belyses och att det hårda arbetet nu ger resultatet i form av en högre treårsöverlevnad

Lisa Jacobson

Medicinjournalist

Visa fler