Nyheter
Publicerad
8 sep 2013
Författare
Johan Wåhlin

Magdalena Forsberg om uppdraget som ambassadör för Cancerfonden

I förra veckan kunde vi på Cancerfonden stolt presentera våra nya ambassadörer: Magdalena Forsberg, Pamela Andersson, Paul Svensson och Ralf Edström. Läs mer om dem alla fyra på vår webbplats.

Magdalena Forsberg. Foto: Andrea Björsell.

Magdalena Forsbergs mamma har haft cancer och flera andra personer i hennes närhet har gått bort i cancer. Här berättar ”Magda” om varför hon ville ta uppdraget att sprida kunskap om cancer och informera om Cancerfondens arbete.

– Det finns knappt någon i dag som inte känner någon som har drabbats av cancer. Om jag genom min person, bara genom att vara jag, kan göra skillnad så är det jättebra. Jag vill hjälpa till att förmedla att 30 minuters träning om dagen minskar risken för cancer. Och då behöver man inte gå till gymmet och vara där flera timmar, det räcker att röra på sig i vardagen, säger Magdalena Forsberg.

Hon tog skidskytte in i svenskarnas vardagsrum och blev folkkär som få andra; Magdalena är den idrottare som vunnit Jerring-priset flest gånger (fyra gånger mellan 1997 och 2001). Efter segern i populära tv-programmet Mästarnas mästare blir hon numera igenkänd även av barn som inte var födda när hon var aktiv, men hon säger att kändisskapet ”till 99,9 procent är kul”.

Många ser Magdalena Forsberg som en superkvinna. Den bilden känner hon inte igen sig i.

– Många tror att jag tränar jättemycket men nu är det faktiskt mer än tio år sedan jag avslutade in karriär. I dag tränar jag mindre på en vecka än vad jag gjorde på en dag under min aktiva karriär. Jag har inte tid att gå på gym – jag har ju ett liv också (skratt)! Det viktiga är regelbundenheten. Rör man på sig ofta så räcker det med lite träning i taget.

Magdalena Forsberg är ofta på vift när hon som egen företagare är ute i landet och föreläser. I vardagen hemma i Bergeforsen försöker hon få in motionen så gott det går men sönernas idrottande (ishockey och fotboll) tar allt mer av tiden, liksom skogsbruket hon ärvt vid föräldrahemmet i Ångermanland.

– Jag försöker att springa till och från skolan när jag lämnar på morgonen, jag cyklar till affären och försöker att ställa bilen så ofta det går. Ibland, om jag orkar, gör jag armhävningar och situps. Men oftast inte mycket mer än cirka 20 repetitioner, säger hon.

Cancerfondens ambassadörer kommer att synas i olika aktiviteter det närmaste året.

– Jag var ambassadör under Rosa Bandet 2010 men då sträckte sig uppdraget över en kortare tid. Nu är ambassadörskapet på minst ett år så jag hoppas att jag ska få möjlighet att göra mer den här gången.

Vi på Cancerfonden säger varmt välkommen och önskar lycka till på uppdraget!

Johan Wåhlin

Webbredaktör

Visa fler