Är det cancerframkallande?

Ökar socker, aspartam, chips och kaffe risken att få cancer? Vad betyder det att något är cancerframkallande? Här berättar vi vad forskningen säger om några av de mest omdiskuterade ämnena inom området mat och cancer.  

Pommes frites och läsk
Akrylamid bildas när kolhydratrika livsmedel upphettas till hög temperatur vid till exempel fritering eller rostning. Foto: Scandinav Bildbyrå/Rebecka Rynefelt

Olika ämnen som kan öka risken för cancer kallas cancerframkallande, eller cancerogena, ämnen.

Cancerframkallande ämnen ökar inte risken för alla former av cancer. Ofta krävs exponering under en längre tid för att risken att drabbas av cancer ska öka.

Det är också viktigt att nämna att kategorisering av cancerframkallande ämnen inte tar hänsyn till storleken på risken. Det betyder att riskökningen mellan olika cancerframkallande ämnen kan variera mycket.

Personer som röker tobak löper 20 gånger högre risk att bli sjuka i lungcancer jämfört med personer som inte röker. 

Personer som äter processat kött ökar risken att bli sjuka i tjocktarmscancer med ungefär 18 procent jämfört med personer som inte äter processat kött.

Frågor & svar

Cancerframkallande – vad innebär det?

När något kategoriseras som cancerframkallande för människor betyder det att det har studerats i stor omfattning av flera forskare och att en eller flera myndigheter och organisationer har utvärderat bevisen och fastställt sambandet.

Cancer är ett resultat av förändringar i cellens DNA. En del av de här förändringarna kan ärvas från en generation till nästa. Men många av dem kan orsakas av yttre exponering, alltså faktorer som vi helt eller delvis kan påverka.

Våra levnadsvanor, det vill säga vad vi äter och dricker, om vi röker eller dricker alkohol är några exempel. Även ultraviolett ljus, radon, medicinska behandlingar eller föroreningar kan påverka cellerna.

Cancerframkallande ämnen ökar inte risken för alla typer av cancer och det krävs ofta exponering under en längre tid för att risken att drabbas av cancer ska öka.

Att undersöka om något kan orsaka cancer är ofta svårt eftersom det inte är etiskt att testa sådant på människor. För att fastställa sambandet måste därför forskare använda andra typer av metoder, som laboratorietester på celler och djur eller befolkningsstudier.

Vem bestämmer hur cancerframkallande ett ämne är?

Världshälsoorganisationens cancerforskningsorgan (IARC) har en viktig uppgift att identifiera olika orsaker till cancer.

IARC har tagit fram ett system för att klassificera cancerframkallande ämnen.

De utvärderar ständigt ämnen utifrån deras cancerframkallande egenskaper och placerar dem sedan i en av följande grupper:

  • Grupp 1: Cancerframkallande för människor
  • Grupp 2A: Troligen cancerframkallande för människor
  • Grupp 2B: Möjligen cancerframkallande för människor
  • Grupp 3: Ej klassificerbar

De flesta ämnen listas i grupperna 2A-3, medan bara en liten del hamnar i grupp 1. Grupp 1 innebär att det finns en säkerställd koppling mellan ämnet i fråga och en ökad cancerrisk.

I grupp 1 finns till exempel rökning, alkohol, arsenik och processat kött.

När det gäller de andra kategorierna behövs det mer forskning för att kunna fastställa, eller slopa, sambandet.

Läs mer om IARCS indelning

Cancerfonden avgör inte om något orsakar cancer eller inte. Vi lutar oss mot rekommendationer och riktlinjer från ledande hälsoorganisationer som grundar sina slutsatser utifrån den samlade forskningen.

Cancerfondens kostexpert svarar på frågor

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.

Illustration av ett brev