Vanliga frågor om kost och cancer

Mat och hälsa handlar om så mycket mer än enskilda livsmedel. Vårt bästa råd är att äta en varierad kost med mycket grönsaker, fullkorn, frukt och baljväxter. Det är det som gör skillnad och kan påverka cancerrisken på sikt. Och det viktigaste är att se dessa vanor som en helhet snarare än att fastna i detaljer. Nedan redogör vi för vad forskningen säger om några av de mest omdiskuterade ämnena inom området kost och cancer.  

Färska grönsaker och rotfrukter på en skärbräda
Foto: Melker Dahlstrand

Kan socker orsaka cancer?

Det finns inga entydiga vetenskapliga bevis för att socker i sig är cancerframkallande. Däremot finns det forskning som pekar på att ett högt intag av socker, framförallt via sockersötade drycker, ökar risken för övervikt och fetma. Efter rökning är fetma och övervikt den största påverkbara riskfaktorn för cancer. 

Kan socker göda cancercellerna?

Om du har cancer är det viktigaste ATT du äter och får i dig den energi och näring din kropp behöver för att klara av de tuffa behandlingarna som kan bota din cancer  det kan inte kosten göra. Då spelar det mindre roll om du äter kolhydrater, fett eller proteiner.

Cancerceller, precis som de allra flesta av kroppens celler använder socker i sin ämnesomsättning. Cancerceller delar sig ofta snabbt och behöver mer näring än normala celler. Men det går inte att ”svälta ut” cancerceller genom att undvika socker. Kroppen producerar i sådana fall socker av musklerna i kroppen. Det är en av anledningarna till att cancerpatienter kan tappa muskelmassa och bli svaga och undernärda.

Kan sötningsmedel orsaka cancer? 

Bland de studier som gjorts finns inga bevis för att sötningsmedel skulle vara cancerframkallande. Aspartam är ett vanligt sötningsmedel och djurstudier som har gjorts har gett stöd för att ämnet kan orsaka cancer. Men dessa studier har stora brister och är inte trovärdiga. Enligt studiernas resultat skulle det krävas ett intag av 2400 burkar lightläsk varje dag för att nå upp till farliga nivåer.

Läs mer om aspartam på Livsmedelsverket sida

Kan akrylamid orsaka cancer?

Äter du varierat och undviker hårdstekt och bränd mat så behöver du inte oroa dig. Akrylamid bildas naturligt när viss mat upphettas till hög temperatur, som vid stekning, ugnsbakning, rostning och fritering. Livsmedel som kan innehålla höga halter akrylamid är potatischips, pommes frites, kaffe, bröd, frukostflingor, kex och kakor.  

I djurstudier har man sett att höga doser av akrylamid kan orsaka cancer. Men cancerrisken för människor bedöms som liten. Man behöver inte ändra sina matvanor på grund av akrylamid, men genom att undvika grilla och tillaga maten hårt kan man undvika att få i sig större halter av cancerframkallande ämnen, bland annat akrylamid. En tumregel är att det du steker, ugnsbakar, rostar eller friterar ska vara gyllengult och inte brunt.

Läs mer om akrylamid på Livsmedelsverkets sida

Kan rött kött orsaka cancer?  

Det finns starka bevis för att intag av processat kött såsom korv, skinka, bacon och andra charkuterier, ökar risken för cancer, framför allt i tjock- och ändtarmen. När det gäller rött kött från nöt, gris, lamm och get pekar forskningen åt samma håll. Samtidigt innehåller rött kött många viktiga näringsämnen såsom protein, järn och B-vitaminer. Därför är rekommendationen för att minska risken för cancer att hålla sig till högst 500 g rött kött i veckan och så lite processat kött som möjligt.   


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.