Så ger du dina barn en hälsosam start i livet

Det finns många små enkla knep för att skapa goda och sunda vanor kring måltiderna. Dietisten Sara Ask bidrar hellre med inspiration än pekpinnar.

– Det är jättebra att servera varierad mat, men bli inte stressad om barnet inte vill ta av allt. Näringsrekommendationerna är anpassade utifrån vad vi äter på lång sikt, så försök ha helikopterperspektiv, Säger dietisten Sara Ask. Foto: Johnér

Hur kan man samsas kring maten när alla i familjen har olika önskemål?

– Jag brukar rekommendera att man möts runt en gemensam nämnare, som bulgur, om alla i familjen gillar det. Till det kan man göra en gryta och hacka lite nötter och bananslantar. Om grytan är vegetarisk och någon känner att den inte blir mätt, stek upp lite lax också.

– Sen tar alla det de gillar. Ett petigt barn kan sitta med bara nötter och bulgur medan ett barn som är matglad vågar ta gryta. Även om alla inte äter av allt som ställs fram så ser barnet att det här är något som är naturligt i vårt hem. Man grundlägger någonting, trots att maten inte går genom barnets kropp.

Att pressa, hota eller muta barn att äta är kontraproduktivt.

Varför är vissa barn mer kinkiga med maten än andra?

– Preferenser, petighet och matglädje kan variera jättemycket. Att pressa, hota eller muta ett petigt barn är kontraproduktivt. Det visar forskningen. För vissa barn tar det nästan hela barndomen att lära sig tycka om ny mat. Det kan innebära att de äter ensidigt i perioder, till exempel mycket korv.

– För den förälder som hört om sambandet mellan korv och cancer kan det kännas stressande, men det handlar om intag under en livstid. Vad man äter under en begränsad tid i barndomen är inte avgörande.

Hur viktigt är det då att barnen äter varierat?

– Det är jättebra att servera varierad mat, men bli inte stressad om barnet inte vill ta av allt. Näringsrekommendationerna är anpassade utifrån vad vi äter på lång sikt, så försök ha helikopterperspektiv. Och allt som äts under dagen räknas, inte bara middagen.

– Det finns mycket potential i mellanmålet. Ett färggrant fat med fruktbitar, morotsstavar och kalla ärtor kan till exempel ge mycket av det som är bra att barnet får i sig.

Bli inte stressad om barnet inte vill ta av allt. 

Smakpreferenserna hos barn kan skifta snabbt, vad beror det på?

– Barn är periodare och det är svårt att veta varför. Kanske var de väldigt hungriga när maten dök upp första gången, men nästa gång för mätta. Barn är bättre än vuxna på att inte äta när de inte är hungriga, och mitt bästa tips är att låta det gå tillräckligt lång tid mellan måltiderna, kanske två-tre timmar. Det får gärna kurra lite i magen.

Porträtt på dietisten Sara Ask
– Det behöver inte vara allt eller inget. Börja dra ner på köttmängden i portionerna och ersätt med vegetariska alternativ som linser, kikärter, bönor, tofu, nötter och frön, säger dietisten Sara Ask. Foto: Melker Dahlstrand

Hur är det med rött kött och kyckling kontra fisk, ur ett hälsoperspektiv?

– Fisk är väldigt bra. Den innehåller selen, jod, D-vitamin och extra nyttiga fettsyror som bara finns i viss mat. Och mycket protein. Om fisken ersätter en måltid med rött kött så är det också en vinst. Problemet med fisk är miljömässigt, att vi riskerar att fiska ut haven, så välj hållbart fångad fisk.

– Kyckling är ett bra näringsrikt kött, men intaget av rött kött (nöt, gris, lamm, ren och vilt) bör begränsas. Man vet inte säkert varför, men det finns en korrelation mellan högt intag av rött kött över lång tid och främst tjock- och ändtarmscancer, några av våra vanligaste cancerformer. Det innebär verkligen inte att alla som äter mycket rött kött får cancer, men det är en riskfaktor.

Låt köttet vara mer som en krydda.

Hur kan man tänka om man vill börja äta mer vegetariskt?

– Det behöver inte vara allt eller inget. Börja dra ner på köttmängden i portionerna och ersätt med vegetariska alternativ som linser, kikärter, bönor, tofu, nötter och frön. Låt köttet vara mer som en krydda.

Hur ska man tänka kring sötsaker och snacks?

– Problemet med den typen av livsmedel är att de ger mycket energi utan att bidra med näring. Dessutom är det sånt de flesta av oss tycker är väldigt gott och lätt äter för mycket av. Det kan leda till övervikt och fetma, som är riskfaktorer för cancer. Men det betyder absolut inte att man behöver avstå helt.

Ett barn sitter vid matbordet tillsammans med sin pappa
Nötter, fröer och vegetabilisk olja är exempel på mat som trots högt energiinnehåll är viktiga källor till vitaminer, mineraler, nyttiga fettsyror och fiber. Att äta mycket av dessa livsmedel har inte sammankopplats med viktuppgång. Foto: Johnér

– Om du äter chips, ställ fram annat också. Valnötter, fruktbitar, eller min favorit, edamamebönor med olivolja och flingsalt. Då behåller man känslan av att äta något gott, men tillför något nyttigt. När det gäller socker behöver man inte vara nitisk och jaga dolda sockerfällor utan främst väja för de uppenbara sockerkällorna, som sockersötad läsk.


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.