”Man vill göra rätt men orkar inte alltid”

Familjen Alvarez Martínez vet att rörelse och hälsosam mat ökar chansen till ett långt och friskt liv, men kämpar som många andra med att få ihop vardagspusslet.

Familjen Alvarez Martinez sitter runt middagsbordet
Efter förrätten blir det omelett. Familjen steker det mesta i olivolja, som enligt dietisten Sara Ask innehåller många nyttiga fettsyror. Foto: Nicke Johansson.

Sexåriga Lúa visar glatt sin bästa konståkningsövning. Hon hoppar fram över köksgolvet med ömsom hälarna och ömsom tårna ihop.

– Så här och så här och så här!

Lúa tränar både konståkning och dans. Resten av familjen gillar också att röra på sig, men som så många andra familjer har de svårt att klämma in träningen i vardagspusslet.

– När jag jobbade i Mariestad cyklade jag till jobbet. Med hämtning och lämning kunde det bli uppåt 40 minuter cykling om dagen. Men det är lite långt att cykla till Skövde, säger pappa Carlos som är läkare och busspendlar till jobbet fyra mil söderut.

Familjen Alvarez Martinez är ute och cyklar
I Mariestad finns det gott om cykelbanor och det känns tryggt och lätt att cykla med barnen tycker både Carlos och Gabriela. Foto: Nicke Johansson.

Vill cykla till jobbet året om

Att 16 000 av alla cancerfall går att förebygga med hälsosamma levnadsvanor är enligt forskningen ett faktum. Familjen Alvarez Martínez i Mariestad är medvetna om att det finns ett samband mellan hur vi lever och risken för cancer och att vanor, både hälsosamma och ohälsosamma, grundläggs tidigt i livet. 

– Det är inget som jag går och tänker aktivt på varje dag. Det är mer som ett dåligt samvete som ligger och skaver. Man vill ju göra rätt, men det är inte alltid man orkar, säger mamma Gabriela.

Hon arbetar som projektledare på Mariestads kommun och har cykelavstånd till jobbet. Något hon gärna utnyttjar. I alla fall på sommaren.

Jag älskar verkligen min cykel!

– Jag älskar verkligen min cykel! Jag skulle vilja cykla året om, men har så svårt för regn och blåst. Tanken på att komma fram helt blöt och kall eller svettig stressar mig något fruktansvärt, och då tar jag hellre bilen.

Cyklandet blir det alltså lite si och så med, men yoga får Gabriela alltid till två gånger i veckan. En tränare hon gillar har på grund av pandemin börjat streama sina pass och Gabriela tränar hemma i källaren.

Familjen Alvarez Martinez ägnar sig åt trädgårdsarbete
Trädgården är familjens oas och på sensommaren fyller de frysen med egna björnbär som Carlos gör sylt på. Foto: Nicke Johansson.

– Tidigare gick jag till en yogastudio, men det var mycket svårare att få till. Jag märker när jag yogar att jag skulle behöva tappa några kilon för att kunna göra övningarna fullt ut. Helst skulle jag vilja hitta en träningsform som hela familjen kan göra tillsammans. Löpning är enkelt, men jag gillar inte att springa. Och barnen orkar inte så mycket än, även om Lúa älskar att springa. Hon kanske kan lära mig att tycka om det…

Har tränat mindre under pandemin

För Carlos har pandemin istället inneburit att han tränar mindre. 

– Tidigare simmade jag efter jobbet, och jag brukade ta med ungarna till simhallen en gång i veckan. Men nu är bassängen stängd.

Familjen vill också hitta en vintersport att samlas kring. Föräldrarna är uppvuxna i Spanien och har ingen egen erfarenhet, men är nyfikna.

Barnen Oli och Lúa hjälper till i trädgården
Oli ska snart fylla fyra år och klarar mer och mer själv. Att hjälpa till med att ansa i trädgården är inga problem. I bakgrunden gör Lúa i ordning insektshotellet åt vårens nya gäster. Foto: Nicke Johansson.

– Jag vill lära mig åka skridskor, säger Gabriela. Lúa gillar ju det och jag blev så sugen i vintras när isen hade frusit och alla var ute och åkte med sina barn.

Carlos axel går lätt ur led och han vågar inte åka skridskor. Han är mer inne på längdskidor.

Grönsakerna serveras först

När det är dags för middag serveras sparris stekt i olivolja, barnens senaste grönsaksfavorit. Familjens minsting Oli, snart fyra år, stoppar snabbt in sina sparrisbitar i munnen och ber om fler.

Storasyster Lúa är först skeptisk, men efter en stund kommer också hon igång.

– Vi försöker alltid servera grönsaker först, annars blir det lätt att barnen bara tar av den andra maten, förklarar Gabriela.

– Ibland blandar vi i lite skinka eller chorizo. Då slinker det ner lättare. Gröna ärtor och Serranoskinka funkar bra just nu, fyller Carlos i.

Oli och Lua äter en av favoritgrönsakerna, sparris.
Lillebror Oli är matgladast av syskonen och äter gärna både sparris och oliver. Foto: Nicke Johansson.

Att utnyttja hungern och börja med grönsakerna är något som dietisten Sara Ask brukar tipsa om för att få barnen att äta mer grönt. För hälsan är det bra att inte äta för mycket rött kött och chark, konstaterar hon:

– Ett högt intag är en riskfaktor för några vanliga cancerformer. Max 500 gram rött kött i veckan, men gärna mindre, är rådet. Chark ska helst undvikas eller ätas sällan. Om man ersätter en del av det röda köttet och charken mot fisk, kyckling, baljväxter eller grönsaker är det toppen och näringsintaget blir dessutom mer varierat. En win-win med andra ord, säger Sara Ask och tillägger:

– Det är inte bra att äta för mycket sötsaker, snacks och andra energirika men näringsfattiga livsmedel. Dels för att kroppen behöver vitaminer, mineraler, fibrer och andra viktiga näringsämnen, dels för att det är lätt att få i sig mer energi än man gör av med. Följden kan bli övervikt som i sin tur är en riskfaktor för cancer.

Barnen äter nog mer grönsaker än vad vi gör.

Dagens huvudrätt hos familjen Alvarez Martínez är pasta och en sås med havregrädde, svamp, broccoli och tofu, eftersom en vegan kommer som middagsgäst. Oli är hungrig och hoppar otåligt i sin stol.

– Salsa, salsa! ropar han irriterat när Carlos är för långsam med att servera sås.

Lúa däremot tänker inte smaka någon ny sås. Absolut inte. Men hon kan tänka sig lite havregrädde på pastan, det går bra. Och riven parmesanost. Mycket riven parmesanost. Så mycket att Gabriela känner sig tvungen att flytta undan skålen.  

Barnen äter nyttigare

– Vi äter ganska mycket kött i vanliga fall, berättar Gabriela när hon lägger upp mat.

– Och jag ska inte sticka under stol med att jag gillar kött, säger Carlos och ler. Och ost!

– Vi skulle vilja byta ut köttet mot baljväxter, i alla fall en eller två gånger i veckan, fortsätter Gabriela. Vi vet att rött kött varken är bra för klimatet eller för oss, för det där med cancer. Och vi äter inte så mycket fisk heller. Vi kanske borde äta mer fisk?

Oli äter sparris
Lillebror Oli är matgladast av syskonen och äter gärna både sparris och oliver. Foto: Nicke Johansson.

Efter maten, när barnen har gått och lagt sig, erkänner Gabriela att barnen faktiskt äter nyttigare än de vuxna i familjen.

– De äter nog mer grönsaker än vad vi gör. Och absolut mer frukt. Och sen är det det där med helgerna. Man har äntligen jobbat klart och vill unna sig, och sedan tänker man så hela helgen. Vi är mycket striktare mot barnen än mot oss själva... 

– Men det är så gott med sötsaker, säger Carlos och ler igen. Vi gillar ju det. Kanelbullar och vaniljbullar.

– Ja, det är nog mer jag som vill ändra på det där med maten, erkänner Gabriela. 

– Jag är mer inne på att träna mer, säger Carlos.


Familjen Alvarez Martínez

  • Mamma Gabriela Alvarez Roosvall, 44 år, projektledare för Mariestads kommuns projekt Språkvän.
  • Pappa Carlos Martínez Agudiez, 36 år, läkare, Skaraborgs sjukhus Skövde.
  • Storasyster Lúa, 6 år.
  • Lillebror Oli, snart 4 år.

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.