30 000 valde att bli månadsgivare

Under Cancerfondens gala Tillsammans mot cancer valde 28 700 personer att bli månadsgivare. Även efter sändning fortsatte nya månadsgivare att ringa in och siffran uppkom till 30 000. Ett stort och viktigt bidrag till svensk cancerforskning.

Foto: Andrea Björsell.

– Återigen har Sverige visat ett fantastiskt engagemang i kampen mot cancer! Tack till alla månadsgivare – nya och gamla – era gåvor gör skillnad! Forskningen går i dag snabbt framåt. Men vi är otåliga. Med mer finansiering till forskningen kommer vi tillsammans att kunna besegra cancer snabbare – fler kommer att botas eller ha möjlighet att leva ett bra liv med sin diagnos, säger Cancerfondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström.

Årets cancerforskare tillkännagavs 

Galan bjöd på en intressant inblick i forskarnas värld. Flera framstående cancerforskare berättade om nya, hoppingivande upptäckter och påminde om vikten av att fortsätta stödja forskningen för att möjliggöra framtida genombrott.

Under kvällen delades Cancerfondens prestigefyllda utmärkelse ”Årets cancerforskare” ut till professor Lena Claesson-Welsh, forskare vid Uppsala universitet.


”Årets cancerforskare” tilldelades professor Lena Claesson-Welsh, forskare vid Uppsala universitet. Foto: Andrea Björsell.

Lena Claesson-Welsh får, förutom äran och vandringsstatyetten, även sex miljoner i forskningsanslag från Cancerfonden de kommande tre åren för hennes framgångsrika studier om blodkärlens roll vid tumörers tillväxt och spridning i kroppen.

– Lena Claesson-Welshs forskning är mycket viktig för den ger oss fördjupad kunskap om tumörers tillväxt och spridning till andra delar av kroppen, så kallad metastasering. På sikt kan den här kunskapen ligga till grund för nya läkemedel som minskar risken för tumörspridning, säger Klas Kärre, ordförande för Cancerfondens forskningsnämnd.

Öppenhjärtliga berättelser 

En av tre får en cancerdiagnos någon gång i livet, men alla drabbas. Det blev tydligt under kvällen då öppenhjärtliga berättelser om livsresor efter sjukdomsbeskedet varvades med starka uppträdanden av artisterna Sabina Ddumba, Magnus Carlsson, Loreen, Magnus Uggla och Tommy Nilsson. Medverkade gjorde även andra kända profiler som Cancerfondens ambassadörer Kjell Wilhelmsen och Pamela Andersson Alselind, som visade sitt engagemang och berättade om sin koppling till cancer.

– Jag vill rikta ett stort tack till alla medverkande under galan, alla de som modigt delade med sig av sina historier. Tack till programledare och artister som visat sitt engagemang, som underhållit denna viktiga gala. Den här kvällen inger hopp, säger Ulrika Årehed Kågström.

Stark givarvilja

Ett varmt tack också till alla företag och privatpersoner som skänkte en gåva på 20 000 kronor eller mer under galan. Det är era gåvor som möjliggör genombrott så att färre drabbas och fler kan överleva cancer. 

Missade du att se på galan? Här kan du se mer om galan på TV4.

Stolta huvudpartner 

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.