Sjukdomen förändrade Lauras livssyn i grunden

Det går att finna mening i smärtan och sorgen. Det menar 58-åriga Laura Quevedo, som lever med svåra biverkningar efter en tuff bröstcancerbehandling. 

Laura Quevedo leker med sitt barnbarn i en trädgård.
Laura Quevedo är medveten om att hennes upplevelser inte ryms i en sekulär världsbild. ”Men mina erfarenheter hör till det starkaste jag varit med om i livet”. Foto: Magnus Laupa.

Cancer är en allvarlig sjukdom, associerad med smärta och död. Men den är också förknippad med nya insikter och fördjupad livssyn, associationer som bygger på hoppet om att det finns mening i lidandet.

För den som insjuknar kan förväntningarna skapa press. Förutom att hantera sin sjukdom kan man också få en ny syn på tillvaron. Det är viktigt att komma ihåg att det inte händer alla.  

Men det hände Laura, 58.  

Jag vaknar varje morgon med enorm tacksamhet.

Tre och ett halvt år efter första symtomen lever hon med sviterna efter behandlingen av omfattande bröstcancer.

Samtidigt har tiden med sjukdom givit henne något hon länge saknat - en gudstro som skapar handlingskraft, liksom en närmare relation till de fyra döttrarna.  

– Jag känner att jag är i en ny fas. Inom mig är jag fri. Jag vaknar varje morgon med enorm tacksamhet över att finnas till.   

Redan från början stod det klart att tumörerna var aggressiva. Läkarens besked försatte Laura Quevedo i chock. Hon bodde då ensam i Norge, de vuxna barnen i Sverige.  

Cancerbehandlingen var väldigt påfrestande och biverkningarna tunga för Laura. Foto: Magnus Laupa. 

Hon fick beskedet en torsdag. Hela dagen gick åt till att gråta. På lördagen mejlade hon sina döttrar: ”Klockan halv tre vill jag prata med er”.

Det blev ett samtal framför kameran. Dagen efter kom de alla fyra till Norge. De kramade, stöttade och sökte kunskap på internet. Och följde med till sjukhuset.   

Under hela processen har de funnits vid sin mammas sida. 

”Min kropp är en katastrof”  

Behandlingstiden har varit påfrestande och biverkningarna tunga. Laura Quevedo har genomgått 16 cytostatikabehandlingar och 15 strålningsomgångar.  

– Cytostatikabehandlingarna gjorde mig till en 90-åring. Jag hade länge ont i huvud och händer och kunde knappt röra på fingrarna. Nu är det bättre, men smaken kommer och går.

Min kropp är en katastrof. Jag tappar minnet och har dålig balans. Det händer att jag kräks och bajsar på mig.

Att ta på kläderna tar jättelång tid. Jag behöver två timmar för att förbereda mig inför ett läkarbesök. 

Jag har mycket kontakt med andra cancersjuka. 

Läkarna har förklarat att alla kroppar är olika och att återhämtning kan ta olika lång tid. Laura Quevedo har fått träffa psykolog, fysioterapeut och hon har gått i smärtterapi.   

Ändå är hon glad över det som hänt.   

– Jag har läst så många intervjuer med cancerpatienter. ”Fuck cancer” brukar de säga. Jag gör tvärtom, jag välsignar min cancer. Om jag inte drabbats tror jag inte att jag hade fått tillbaka mina barn. 

I dag vill Laura hjälpa andra. Foto: Magnus Laupa. 

Det var en skilsmässa från barnens far och ett nytt äktenskap med en annan man som gjorde att Laura Quevedo och hennes döttrar gled ifrån varandra. En flytt till andra sidan jorden och en destruktiv livsstil gjorde relationen sårig.   

I dag bor hon i Sverige, nära döttrarna. De har betalat de extrakostnader som det inneburit att behandlas i Sverige utan att vara skriven här, vilket var fallet för Laura Quevedo under några månader. De har hjälpt sin mamma att hitta en lägenhet i Stockholm, där två av döttrarna bor.   

Nu vill Laura Quevedo själv hjälpa andra.  

– I mitt tidigare liv var jag en självupptagen egoist. Det är jag inte längre. Jag har mycket kontakt med andra cancersjuka. Jag lyssnar och lugnar. 

Tron ger mig kraft att förlåta  

Medkänslan är bland annat resultatet av en nyvunnen tro. Under sjukdomstiden har Laura Quevedo haft religiösa erfarenheter. Hon är medveten om att upplevelserna inte ryms i en sekulär världsbild. Det hindrar inte att de hör till det starkaste hon varit med om.

Det viktigaste är att man läker sitt hjärta, och det har jag gjort.

Tron är i sig inget nytt i Laura Quevedos liv. Hon kommer från Latinamerika och är präglad av regionens katolska kultur och livshållning.

Laura fick tillbaka relationen till sina döttrar i samband med cancerbehandlingen. Foto: Magnus Laupa. 

Laura menar att tron framförallt är det som gett henne kraften att förlåta, både dem som hon menar har gjort henne illa och sig själv för den smärta hon orsakat barnen.   

– Mina barn, vänner och min släkt – alla ser att det inte är samma Laura som tidigare.   

– Man kan ha ett bra liv även om man har ont i kroppen, jag har lärt mig att se smärtan som en kompis jag ska leva med. Det viktigaste är att man läker sitt hjärta, och det har jag gjort. 

Fakta bröstcancer

Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen bland kvinnor i Sverige. Fler än 20 kvinnor insjuknar varje dag.

Läs mer om symtom på bröstcancer


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.