Man uppskattar att ungefär hälften av alla som drabbas av cancer får metastaser och ungefär hälften av dessa finns i skelettet. Trots att skelettmetastaser är så vanliga finns (med några få undantag) ingen egentlig botande behandling. Tumörspridningen sker via blodet, men exakt vad som sen sker är inte helt klarlagt. Intressant nog finns det två olika typer av skelettmetastaser. De är antingen huvudsakligen bennedbrytande eller bennybildande och stimulerar två olika celler i benvävnaden. Vi vill undersöka om några läkemedel som idag används mot andra sjukdomar kan hämma dessa skelettmetastaser.
En etablerad modell för att studera malignt melanoms bennedbrytande metastaser kommer användas. Vi kan i preliminära experiment se tydliga metastaser i ryggkotor. Vi kommer nu att studera om melanoms metastaser kan hämmas av 1) melfalanflufenamid (Pepaxti), ett nytt läkemedel mot en cancersjukdom som uppstår i benmärgen (myelom), och 2) gamla hjärtmediciner, som visats lösa upp cancerceller som klumpat ihop sig (och lättare metastaserar). Vi kommer sedan att testa läkemedel i modeller för prostatacancers bennybildande metastaser, bl a palovaroten, som används mot en sällsynt ärftlig sjukdom som innebär att extra benvävnad bildas i kroppen.
Vårt mål är ta fram ny viktig kunskap om hur cancerceller metastaserar till skelettet. Förhoppningen är att detta på sikt kan leda till nya läkemedel som kan förhindra eller bromsa skelettmetastaser.