Palmqvist, Lars – Molekylära mekanismer vid utveckling av akut myeloisk leukemi

Lars Palmqvist
Göteborgs universitet
2024
Finansieras med
3 000 000 kr
Forskningsområde: translationell forskning

Bakgrund

Förvärvade genetiska defekter i benmärgsstamceller leder till att mer än 3000 personer insjuknar i olika elakartade blodsjukdomar i Sverige varje år. Trots stora framsteg inom diagnostik och behandling avlider fortfarande en stor andel av dessa patienterna av dessa sjukdomar, varför nya behandlingsstrategier krävs. Dessa sjukdomar, framför allt akut leukemi, drabbar dessutom relativt yngre individer jämför med andra cancersjukdomar och akut leukemi är dessutom den vanligaste maligna sjukdomen hos barn. Akut myeloisk leukemi (AML) är den vanligaste akuta leukemin hos vuxna och den leukemityp med sämst prognos hos barn.

Beskrivning

Syftet med projektet är att ge en bättre förståelse för de molekylära mekanismer som är inblandade i utveckling av AML och att hitta nya behandlingsstrategier. För detta ändamål har vi tillgång till både djurmodeller för att studera uppkomst av AML men även prover från patienter som drabbats av sjukdomen. Vi studerar olika s.k. transkriptionsfaktorer som är viktiga vid reglering av normal cellfunktioner men som också är inblandade i utveckling av AML och vi har genom våra studier av dessa redan kunnat identifiera flera cellulära processer som kan hjälpa till att förklara uppkomst av sjukdomen men som även kan leda till nya behandlingar.

Mål

Fortsatta studier av dessa faktorers roll pågår och preliminära resultat har identifierat intressanta behandlingsalternativ som vi för närvarande testar i våra djurmodeller. Vår förhoppning är att vi på detta sätt ska bli bättre på att förstå vad som orsakat utvecklingen av AML hos den enskilda patienten och att vi ska kunna välja rätt mellan de olika behandlingsalternativ som trots allt redan finns tillgängliga. Tillgången till våra djurmodeller gör att vi även kan börja testa helt nya behandlingar.